Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy statistické metody pro historiky (KHI / ZSM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / ZSM - Základy statistické metody pro historiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Probíraná látka s rámcovým časovým vymezením:- Tradice využití statistické metody v historiografické práci.- Historické prameny a možnosti využití statistické metody, techniky a metodické postupy při jejich zpracování.- Základní pojmy statistiky a etapy práce.- Střední hodnoty, reprezentativnost získaných výsledků.- Poměrní ukazatelé, dynamické řady a měření závislosti.- Tabulky a grafy.- Využití výpočetní techniky, Excel.- Výhody a meze užití statistické metody v historikově práci.

Získané způsobilosti

Absolvent bude znát základní statistické metody, které může historik využít ve své práci.

Literatura

SZULC, S.:. Metody statystyczne, I-II. Warszawa, 1954. KULA, W.:. Problemy i metody historii gospodarczej.IX, 343-406. Warszawa, 1963. KORDA, B. - ČERMÁK, V.:. Statistika pro každého. Praha, 1960. HAVRÁNEK, J. - PETRÁŇ, J.:. Základy statistické metody pro historiky. Praha, 1963. EGERMAYER, F. - GRUZÍN, V. - VLACH, V.:. Základy statistiky. Praha, 1958.

Požadavky

Zvládnutí základních pojmů a pracovních postupů při využití statistické metody a prokázání schopnosti použít statistickou metodu při práci s konkrétním historickým pramenem. Absolvování závěrečného testu s praktickými úkoly.

Garant

Mgr. Radek Lipovski, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Radek Lipovski, Ph.D.