Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latinská četba I (KLA / LCET1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLA / LCET1 - Latinská četba I, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. C. Iulius Caesar - vojevůdce, politik a spisovatel.2. "Commentarii de bello Gallico" - obsah, specifika, terminologie.3.-13. Četba vybraných úryvků s komentářem (týkajícím se obsahu i gramatiky).

Získané způsobilosti

Student je schopen číst a překládat vybrané kapitoly z Caesarových Zápisků o válce galské, dokáže na text aplikovat teoretické poznatky z latinské gramatiky. Zná historické pozadí a reálie, které se váží k Caesarovým Zápiskům. Ovládá hlavní tvary sloves z Latinské mluvnice F. Novotného a kol.

Literatura

Hornig, G. C. Iulius Caesar: Commentarii belli Gallici. Erläuterungen zu Buch I-IV, Lehrerkommentar. Frangfurt am Main, 1968. Hornig, G. C. Iulius Caesar: Commentarii belli Gallici. Erläuterungen zu Buch V-VIII, Lehrerkommentar. Frankfurt am Main, 1969. Dobesch, G.; Wenk, W. Caesar. Kommentarband. Wien, 1988. Caesar, C. Iulius. Commentarii rerum gestarum I: Bellum Gallicum, Ed. A. Klotz. Leipzig, 1957. Caesar, C. Iulius. Commentarii rerum gestarum 1: Bellum Gallicum. Ed. O. Seel. Leipzig, 1977. Koller, H. Orbis pictus latinus : vocabularius imaginibus illustratus. Düsseldorf - Zürich, 1992. Polaschek, A. Schulwörterbuch zu Cäsars Bellum Gallicum. Wien, 1903. Caesar, G. Iulius. Válečné paměti. O válce gallské, o válce občanské, alexandrijské, africké a hispánské. Praha, 1972. Novotný, F. a kol. Základní latinská mluvnice. 2. vyd. Jinočany : H & H, 1992. ISBN 80-85467-91-7.

Požadavky

Předpokládá se intenzivní domácí příprava a povinná aktivní účast v semináři.Požadavky k zápočtu: překlad a interpretace vybrané pasáže v rozsahu patnácti řádků a rozbor gramatických jevů.Povinně: I. kniha celá; V. kniha, kap. 12-14; VI. kniha, kap. 11-28; VII. kniha, kap. 68-90

Vyučující

Mgr. Kamil Harvánek, Ph.D.