Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z latinské paleografie (KLA / SLP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLA / SLP - Seminář z latinské paleografie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. transkripční pravidla latinského textu2. zkracovací systémy3. četba a interpretace diplomatického materiálu4. četba a interpretace písemnosti narativního charakteru

Získané způsobilosti

Student umí číst a interpretovat latinské středověké texty. Ovládá práci se středověkými rukopisy a diplomatickým materiálem (transkripce, vnitřní kritika, interpretace).

Literatura

Kašpar, J. Bláhová, M.: Paleografická čítanka. Praha, 2002. Kašpar, J. Úvod do novověké latinské paleografie se zvláštním zřetelem k českým zemím I, II. Praha, 1973. Cappelli, A. Dizionario di abbreviature latine ed italiane. Milano, 1996. Bresslau, H. Handbuch der Urkundenlehre für Deutschland und Italien I, II. Berlin, 1931. Kaiser, V. Klasifikace tiskového písma z hlediska PVH. In: SAP 22, s.446-479. 1982. Steffens, F. Lateinische Paläographie. Berlin, 1927. Pražák, J. Latinské písmo v českých zemích od 11. do 16. století. (příloha AČ v l. 1970-77). Bischoff, B. Paläographie des römischen Altertums und des abendländischen Mittelalters. Berlin, 1979. Beránek, K. Písmo našich listin a listů od 12. do 20. století. Praha, 1972. Flodr, M. Skriptorium olomoucké. Praha, 1960. Bobowski, K. Skróty w piśmie neogotyckim. Na postawie materialu śląskiego od początku XVI do polowy XX wieku. Wroclaw, 1994.

Požadavky

aktivní účast v semináři; domácí příprava; transkripce jazykově latinského textu

Garant

Mgr. Richard Psík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Richard Psík, Ph.D.