Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do latinské epigrafiky (KLA / ULE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLA / ULE - Úvod do latinské epigrafiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod. Antická epigrafika jako speciální disciplína klasické filologie.Příručky a časopisy.2. Shromáždění a důležité publikace latinských nápisů.3. Klasifikace latinských nápisů:a) čestné nápisy a věnování,b) dekrety a proxenie,c) fasti,d) nápisy na stavbách a na milnících, e) náhrobní nápisy,f) res gestae,g) diplomata militaria,h) korespondence.4. Jména v latinských nápisech: a) jména římských občanů, b) jména otroků a propuštěnců.5. Označení úřední terminologie a druhů zaměstnání. Císařské tituly.6. Latinská epigrafika v Evropě a v ČR.

Získané způsobilosti

Student zná základy latinské epigrafiky jako vědy, umí číst a překládat jednoduché nápisy. Rozumí zkratkám (jména, úřední terminologie), dokáže aplikovat své poznatky na současnou epigrafiku.

Literatura

Vidman, L. Psáno do kamene (Antická epigrafie). Praha, 1975. Cagnat, R. Cours ď épigraphie latine. 4. ed. Paris, 1914. Meyer, E. Einführung in die lateinische Epigraphik. Darmstadt, 1973. Schmidt, M. G. Einführung in die lateinische Epigraphik. Darmstadt, 2004. Calderini, A. Epigrafia. Torino, 1974. Roháček, J. Epigrafika v památkové péči. Praha, 2007. Dessau, H. Lateinische Epigraphik. Leipzig/Berlin, 1925. Fedorova, J. V. Latinskaja epigrafika. Moskva, 1969. Kepartová, J. Nové cesty latinské epigrafiky: Listy filologické 124. 2001. Kolendo, J.; Żelazowska, J. Texty i pomniki. Zarys epigrafiki łacińskiej okresu Cesarstwa Rzymskiego. Warszawa, 2003.

Požadavky

Kurz se uzavírá zápočtem, jehož požadavky jsou: dobrá znalost teoretického materiálu (1-5), četba, překlad a interpretace latinských nápisů dle jejich klasifikace, zkratky (6 a, d, e, f), zpracování příručky L. Vidmana (dle pokynu učitele).

Garant

doc. Mgr. Igor Lisový, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Igor Lisový, CSc.