Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny a kultura Polska 2 (KPF / ADPL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / ADPL2 - Dějiny a kultura Polska 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Polska za czasów wolnej elekcji. Wojny Polski z Rosją, Szwecją, Turcją i Kozakami w XVI i XVII wieku.2. Rozbiory Polski - sytuacja przedrozbiorowa, Stanisław August Poniatowski.3. Sejm Czteroletni, Konstytucja 3 Maja.4. Rozwój nauki, kultury, sztuki i oświaty w okresie międzyrozbiorowym.5. Ziemie polskie w okresie rozbiorów.6. Powstania polskie - powstanie listopadowe, styczniowe, krakowskie.7. Geneza i rozwój romantyzmu polskiego.8. Przełom wieku w Polsce - okres Młodej Polski, hasła pozytywistyczne - praca organiczna i praca u podstaw.9. Powstanie niepodległej Rzeczpospolitej Polskiej i okres międzywojenny.10. Wybuch II wojny światowej i kampania wrześniowa. Polska w okresie II wojny światowej. Polacy na frontach II wojny światowej.11. Okres odbudowy kraju. Polska po II wojnie światowej, wcielenie Polski do bloku wschodniego, lata 50. i 60. Budowa "Drugiej Polski" - polskie realia w latach 70. i 80.12. Zmiany ustrojowe w Polsce, NSZZ "Solidarność". Upadek komunizmu i III Rzeczpospolita.13. Współczesność RP.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v dějinném vývoji Polska, dovede vysvětlit závažné momenty polsko-českých styků, orientuje se na mapě. Student zná nejdůležitější historické památky Polska.

Literatura

ATLAS HISTORII POLSKI. Wrocław, 1998. DAVIES, N. Boże igrzysko. Warszawa, 1990. BRÜCKNER, A. Dzieje kultury polskiej. T. 1-3. Warszawa, 1930. KĘBOWSKI, J. Dzieje sztuki polskiej. Warszawa, 1987. TOPOLSKI, J. Historia Polski. Warszawa - Kraków, 1992. HISTORIA ŚLĄSKA. Red. M: Czapliński, E. Kaszuba, G. Wąs, R. Żerelik. Wrocław, 2002. ESTREICHER, K. Historia sztuki w zarysie. Warszawa, 1982. WANDYCZ, P. Střední Evropa od středověku po současnost. Praha, 1998.

Požadavky

Student je povinen se orientovat v dějinném vývoji Polska. Vysvětlit závažné momenty pro polsko-české styky v daném období. Orientovat se na mapě. Znát nejdůležitější kulturní památky středověku a renesance v Polsku.

Garant

PhDr. Urszula Kolberová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Urszula Kolberová, Ph.D.