Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lektorská cvičení 2 (KPF / ALCV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / ALCV2 - Lektorská cvičení 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Procvičování tvarosloví.2. Pravopisná cvičení.3. Rozšiřování slovní zásoby: práce, vzdělání, vzdělávací systém v Polsku.4. Rozšiřování slovní zásoby: geografie, cestování po Polsku.5. Kultura - divadlo, film, hudba, výtvarné umění.6. Reálie: státní symboly Polska.7. Reálie: bližší seznámení s jednotlivými vojvodstvími.8. Politický a sociální systém v Polsku.9. Společenské situace: poskytování a získávání informací, ujišťování, přesvědčování, argumentace.10. Příkazy, zákazy, upozornění, varování, hodnocení.11. Vyjádření názoru, potěšení, radosti, naděje, politování.12. Vyjádření obavy, nespokojenosti, pobouření, kritiky, sympatií, antipatií.13. Aktuální dění v Polsku.

Získané způsobilosti

Student je schopen komunikovat v polském jazyce a reagovat na běžné komunikační situace. Zná běžnou slovní zásobu, výslovnost a gramatiku. Umí formulovat vlastní představy a názory k základním konverzačním tématům. Orientuje se v polských reáliích, společenském a kulturním dění v Polsku.

Literatura

PRZYŁUBSCY, E. I F. Gdzie postawić przecinek. Warszawa. BARTNICKA, B., SATKIEWICZ, H. Gramatyka języka polskiego. Warszawa, 1990. WRÓBEL, H. Gramatyka języka polskiego. Kraków, 2001. NALEPIŃSKA, M. Jak mówić i pisać poprawnie. Warszawa, 1982. WÓJCIK, J. Nauka ortografii i interpunkcji. Warszawa, 1986. POLAŃSKI, E. Nowy słownik ortograficzny. Warszawa, 1997. WÓJCIK, J. Ortografii i interpunkcji nauczę się sam. Warszawa, 1991. OLIVA, K. Polsko-český slovník. Praha, 1995. SIATKOWSKI, J., BASAJ, M. Słownik czesko-polski. Warszawa, 1991. DOROSZEWSKI, W. Słownik poprawnej polszczyzny. Warszawa, 1973. CIENKOWSKI, W. Szkolny słownik synonimów. Warszawa, 1993. KWIECIEŃ, I. Uczę się ortografii. Warszawa, 1994. LOTKO, E. Zrádná slova v polštině a češtině. Olomouc, 1992. Małolepsza, M., Szymkiewicz, A. Hurra! Po polsku 1. Podręcznik studenta. Zeszyt ćwiczeń. Kraków, 2007.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, splnění úkolů zadaných vyučujícím, vyhovující výsledek zápočtového testu.

Garant

PhDr. Simona Mizerová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Simona Mizerová, Ph.D.