Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reálie Polska (KPF / ARPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / ARPL - Reálie Polska, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Poloha, hranice, přírodní podmínky, nerostné bohatství Polska.2. Obyvatelstvo, národnostní menšiny Polska, náboženství, Poláci za hranicemi Polska.3. Historické a současné regiony, administrativní členění.4. Nejvýznamnější polská města a jejich historický, kulturní a ekonomický význam.5. Hospodářská a ekonomická situace Polska - zemědělství, průmysl, služby.6. Politický systém, ústava, politické strany.7. Mezinárodní postavení Polska. Polsko a Evropská unie.8. Nejvýznamnější organizace a sdružení v oblasti kultury.9. Nejvýznamnější architektonické památky, polské malířství a sochařství.10. Polská věda a výzkum, nositelé Nobelovy ceny.11. Polské lidové umění, regionální umění, hudba, divadlo, film.12. Turistické zajímavosti Polska.13. Shrnutí, udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

Student má přehled o fyzikální a sociálně-ekonomické geografii Polska. Má základní znalosti o ekonomice, politickém systému, školství a zdravotnictví v Polsku. Zná základní turistické atrakce a historické památky Polska.

Literatura

Davies, N. Boże igrzysko (Tom I - II). Warszawa, 1991. KĘBŁOWSKI, J. Dzieje sztuki polskiej. Warszawa, 1987. GEOGRAFIA POLSKI - ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE. Warszawa, 1999. Kondracki, J. Geografia regionalna Polski. Warszawa, 2000. Kot, W. Ilustrowane dzieje kultury i nauki polskiej. Poznań, 1998. SŁOWNIK GEOGRAFICZNO-KRAJOZNAWCZY POLSKI. Warszawa, 2000. Wandycz, P. S. Střední Evropa od středověku po současnost. Praha, 1998. SZTUKA POLSKA XX WIEKU. Wrocław, 2000.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, vypracování a přednesení referátu na zadané téma, úspěšně zvládnutý zápočtový test.

Garant

PhDr. Urszula Kolberová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Urszula Kolberová, Ph.D.