Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do jazykovědy (KPF / AUL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / AUL - Úvod do jazykovědy, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Język. Językoznawstwo jako nauka. Działy językoznawstwa.2. Klasyfikacja typologiczna języków. Klasyfikacja genealogiczna i geograficzna. Języki słowiańskie. Stratyfikacja języka.3. Komunikacja językowa. Funkcje języka. Dyskurs.4. Język jako system. Strukturalizm. Ferdinand de Saussure. Praskie Koło Lingwistyczne.5. Znak językowy. Synchronia, diachronia, langue, parole. Podstawowa terminologia.6. Plany językowe. Części mowy odmienne i nieodmienne.7. Fonetyka i fonologia. Podstawowa terminologia.8. Morfologia i jej działy. Podstawowa terminologia.9. Fleksja polska. Deklinacja i koniugacja. Słowotwórstwo. Podstawowa terminologia.10. Leksykologia. Frazeologia. Etymologia. Podstawowa terminologia.11. Składnia. Terminologia składni polskiej.12. Nowe kierunki w językoznawstwie współczesnym. Socjo-, psycho-, pragma-, etno- i antropolingwistyka. Kognitywizm.13. Omówienie podstawowej literatury przedmiotu. Wybitni polscy językoznawcy. Szkoły językoznawcze.

Získané způsobilosti

Student zná a pojmenuje základní obecně lingvistické pojmy a termíny. Ovládá typologii jazyků a dokáže zejména srovnat typologii jednotlivých slovanských jazyků, členit jazykovědu na jednotlivé disciplíny, chápe a dokáže aplikovat českou a polskou lingvistickou terminologii. Student zná a dokáže pracovat se základními polskými a českými jazykovědnými příručkami, zná základní světové jazykovědné školy a směry.

Literatura

Černý, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc, 1996. Dyskurs jako struktura i proces. Red. T. A. van Dijk. Warszawa, 2001. ENCYKLOPEDIA JĘZYKA POLSKIEGO. Wrocław, 1991. Encyklopedický slovník češtiny. Praha, 2002. BĄK, P. Gramatyka języka polskiego. Warszawa, 1999. WRÓBEL, H. Gramatyka języka polskiego. Kraków, 2001. STRUTYŃSKI, J. Gramatyka polska. Kraków, 2006. ČERMÁK, F. Jazyk a jazykověda. Praha, 2001. Dąbrowska, A. Język polski. Wrocław, 1999. SAUSSURE, F. de. Kurs obecné lingvistiky. Praha, 1996. MAYENOWA, R. O spójności tekstu. Wrocław, 2001. KLEMENSIEWICZ, Z. Podstawowe wiadomości z gramatyki języka polskiego. Warszawa, 1986. ČERNÝ, J., HOLEŠ, J. Sémiotika. Praha, 2004. ISBN 80-7178-832-5.LOTKO, E. Slovník lingvistických termínů pro filology. Olomouc, 1999. Černý, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc, 1998. Grzegorczykowa, R. Wstęp do językoznawstwa. Warszawa, 2008. Erhart, A. Základy jazykovědy (učebnice). Praha, 1990. PALEK, B. Základy obecné jazykovědy. Praha, 1989. Slovo a slovesnost, Naše řeč, Časopis pro moderní filologii, Český jazyk a literatura, Opera Slavica, Język polski, Studia Słowianowcze, Poradnik językowy, Roczniki Slawistyczne, Studia z Filologii Polskiej i Słowiańskiej. Bugajski, M. Język w komunikowaniu. Warszawa, 2007. MILEWSKI, T. Językoznawstwo. Warszawa, 2006.

Požadavky

Míra a kvalita získaných znalostí je ověřována průběžně, a to formou dílčích úkolů (krátkých příspěvků), jež jsou zadávány v seminářích a hodnoceny vyučujícím v rámci vlastní výuky i mimo ni (formou konzultací). Získání zápočtu je podmíněno 80% účastí na seminářích, vypracováním samostatného úkolu (viz výše; jazyk příspěvku bude určen vyučujícím - polština nebo čeština) a úspěšným zvládnutím závěrečného zápočtového testu v rozsahu obsahu předmětu.

Garant

PhDr. Jiří Muryc, Ph.D.