Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie literatury (KPF / AUTL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / AUTL - Úvod do teorie literatury, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Přednášky budou věnovány vývoji polské literatury od středověku až do současnosti v historicko-politickém, kulturním a sociologickém kontextu. Tématem přednášek nebude analýza literárního díla, významných polských autorů, ale prezentace filozofických směrů, kulturních a společenských fenoménů a důležitých historických události, jenž měly vliv na vývoj literatury a na tvorbu jednotlivých autorů. Přednášky budou vedeny v polštině.Semináře:Cílem seminářů bude seznámit studenta se základními pojmy z oblasti literární vědy a teorie literatury. Semináře budou vedeny v polštině a češtině.1. Základní pojmy: literární věda, literární teorie, metodologie, literární historie, literární kritika, teorie překladu, textologie.2. Literatura a její zkoumání, podstata literatury.3. Funkce a význam literatury.4. Literární dílo (struktura, téma, kompozice, jazyk).5. Literární žánry (pojetí žánru a základní klasifikace).6. Literární žánry v kontextu literárních období.7. Typologie literárních metod (vnější a vnitřní, biografická, filologická, psychologická, imanentní, apod.).8. Vnitřní zkoumání literatury (hermeneutika, fenomenologie, strukturalismu, poststrukturalismus, New Criticism, ruský formalismu).9. Interpretace literárního díla a hodnocení.10. Teorie verše - základní pojmy (tropy, metrum, rytmus, rým, verš, prozodický systém, strofy - sloky).11. Prozodický systém v polské literatuře.12. Obrazná pojmenování (tropy) - metafora, personifikace, metonymie, synekdocha, perifráze, eufemismus, hyperbola, oxymóron, alegorie, apod.13. Literatura a ostatní umění.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních otázkách literární vědy a její metodologie, interpretace, percepce. Zná českou a polskou terminologii literární vědy a dokáže ji uplatnit na praktických příkladech z děl polské literatury.

Literatura

Miłosz, C. Historia literatury polskiej. Kraków, 1995. Bernacki M., Pawlus M. Słownik gatunków literackich. Bielsko-Biała, 2008. Słownik literatury polskiej XX wieku. Red. A. Brodzka. Wrocław, 1992. Głowiński, M., Kostkiewiczowa, T., Okopień-Sławińska, A., Sławiński, J. Słownik terminów literackich. Wrocław, 2000. Kaniewska, B., Legeżyńska, A. Teoria literatury. Poznań, 2003. BÍLEK, P. A. Hledání jazyka interpretace. Brno: Host, 2003. Eco, U. O literatuře. Praha, 2004. Lederbuchová, L. Průvodce literárním dílem : výkladový slovník základních pojmů literární teorie. Praha, 2002. Eco, U. Šest procházek literárními lesy. Olomouc: Votobia, 1997. Wellek, R., Warren, A. Teorie literatury. Olomouc, 1996. Petrů, E. Úvod do studia literární vědy. Olomouc, 2000. Hrabák, J.; Štěpánek, V. Úvod do teorie literatury. Praha : SPN, 1987. GŁOWIŃSKI, M., OKOPIEŃ-SŁAWIŃSKA, A., SŁAWIŃSKI, J. Zarys teorii literatury. Warszawa, 1991.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě písemného testu, který prověří znalosti získané v tomto kurzu, a na základě docházky (vyžaduje se 90% účast na seminářích). Tematické okruhy k ústní zkoušce budou vycházet z obsahu předmětu.

Garant

Mgr. Michal Przywara, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Przywara, Ph.D.