Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slovanský jazyk - kurz 2 (KPF / C3SJ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / C3SJ2 - Slovanský jazyk - kurz 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Časování sloves, oznamovací způsob, čas přítomný, čtení polského textu, konverzace: Nákupy a zboží.2. Časování sloves, oznamovací způsob, čas budoucí prostý a složený, čtení polského textu a překlad, konverzace: Jídlo - ovoce, zelenina atd.3. Časování sloves, čas minulý, doplňující cvičení, konverzace: Historie Polska.4. Rozkazovací způsob, čtení a překlad polského textu, doplňující cvičení, konverzace: Polské reálie.5. Časování sloves, způsob činný a zvratný, čtení, překlad polského textu, konverzace: Polská kultura.6. Druhy činností, příslovce, čtení a překlad polského textu, doplňující cvičení, konverzace: Vzdělání na polských školách.7. Vzory nepravidelných sloves, čtení a překlad polského textu, doplňující cvičení, konverzace: Polské zvyky a obřady.8. Koncovky sloves a slovesné třídy, konverzace: Polská města a historické památky.9. Souhrnná cvičení na polská slovesa, rozšiřující cvičení, konverzace: Koníčky a zájmy.10. Větná stavba, věta jednoduchá, věta dvojčlenná, podmět a přísudek, čtení a překlad polského textu, doplňující cvičení, konverzace: Polsko - základní zeměpisné údaje.11. Větná stavba, věta jednoduchá, další typy, čtení a překlad polského textu, doplňující cvičení, konverzace: Flóra a fauna Polska.12. Větná stavba, souvětí, čtení a překlad polského textu, doplňující cvičení, konverzace: Polská literatura.13. Promítání polského filmu "Ludzie bezdomni" aj. v originále, seznámení s pozadím filmu, přiblížení postav díla, herců a režiséra, diskuze.

Získané způsobilosti

Student si upevňuje a rozvíjí vlastní jazykové kompetence v mluvené a psané polštině. Ovládá složitější gramatické jevy a dokáže analyzovat polské texty. Je schopen samostatně napsat kratší polský text na vybrané téma.

Literatura

Gałyga, D. Ach, ten język polski!. Kraków, 2005. Pösingerová, K., Seretny, A. Coraz bliżej Polski. Učebnice polského jazyka pro Čechy č. 2. Praha-Kraków, 1997. Pyzik, J. Ćwiczenia z gramatyki funkcjonalnej języka polskiego dla cudzoziemców. Kraków, 1993. Garncarek, P. Czas na czasownik. Kraków, 2004. Miodunka, W. Cześć, jak się masz?. Kraków, 2002. Pösingerová, K., Seretny, A. Czy Czechów jest trzech. Učebnice polského jazyka pro Čechy č. 1. Praha-Kraków, 1997. Kounovská, E., Janešová, J., Prokopová, L. Česko-polská konverzace. Praha, 1980. Bak, P. Gramatyka jezyka polskiego. Warszawa, 1997. Bartnicka, B. - Satkiewicz, H. Gramatyka jezyka polskiego. Warszawa, 1990. Mędak, S. Język polski á la carte. Wybór tekstów z języka polskiego dla obcokrajowców. Kraków, 1995. Tarajło-Lipowska, Z. Mówię po polsku. Učebnice polštiny pro Čechy. Warszawa, 1994. Bešta, T. Polština pro Čechy. Praha, 1979. Kucharczyk, J. Zaczynam mówić po polsku. Lódź, 1995. Bešta, T. Základy polské mluvnice. Praha, 1994.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě testu, který prověří znalosti v rozsahu obsahu předmětu získané v tomto kurzu a na základě docházky - nejméně 75 %.

Garant

doc. PaedDr. Jana Raclavská, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Jana Raclavská, Ph.D.