Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česko-polské literární vztahy (KPF / CPLV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / CPLV - Česko-polské literární vztahy, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Średniowieczne czesko-polskie kontakty kulturalne.2. Bogurodzica - wpływy czeskie.3. Literatura i język okresu średniowiecza - oddziaływanie języka czeskiego i kultury.4. Charakterystyka wzajemnych stosunków literackich w XVI-XIX wieku.5. Romantyzm polski i jego wpływy na życie literackie Czech.6. Echa polskiego romantyzmu w Czechach.7. Wzajemne kontakty na polu teatralnym.8. Okres modernizmu - kontakty literackie.9. Tłumaczenia literatury polskiej.10. Czescy polonofile i ich znaczenie w związkach czesko-polskich.11. Czeska polonistyka literacka.12. Marian Szyjkowski - jego znaczenie w kontaktach literackich.13. Czesko-polskie kontakty kulturowe w XX i XXI wieku.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s důležitými momenty ve vývoji polské a česlé literatury. Student si osvojuje vývojové etapy týkající se česko-polských uměleckých a kulturních kontaktů.

Literatura

Baluch, J. Czeska literatura w Polsce (XX w.). In Słownik literatury polskiej XX wieku. Red. A. Brodzka. Wrocław, 1996. Magnuszewski, J. Czesko-polskie związki literackie. In Literatura polska. Przewodnik encyklopedyczny. T. I. Warszawa, 1984. Baluch, J. Czesko-polskie związki literackie (XIX w.). In Słownik literatury polskiej XIX wieku. Red. A. Kowalczykowa. Warszawa, 1996. Siekierski, S. Czytania Polaków w XX wieku. Warszawa, 2000. Pohleiová, M. Česko-polské literární vztahy: Výběrová bibliografie prací z let 1945-1979. Praha, 1980. LITERATURA POLSKA W PERSPEKTYWIE ŚWIATOWEJ. Warszawa, 1963. Poslední, P. Měřítka souvislostí. Česká a polská literární kultura po roce 1945. Praha, 2000. Kroh, A. O Szwejku i o nas. Warszawa, 2002. Serwatka, T. Orzeł i lew. Tysiąc lat wspólnej historii Czechów i Polaków. Nowa Ruda, 2001. POLSKIE BADANIA BOHEMISTYCZNE I CZESKIE BADANIA POLONISTYCZNE W OSTATNIM TRZYDZIESTOLECIU. Praha, 1955. SŁOWNIK BADACZY LITERATURY POLSKIEJ. Łódź, 2002. STOSUNKI LITERACKIE POLSKO-CZESKIE I POLSKO-SŁOWACKIE 1890-1939. Wrocław, 1978. Štěpán, L. Stručný nástin dějinného vývoje polské literatury I. Brno, 2005. Kardyni-Pelikánová, K. Uwiedzeni przez polską literaturę. Czeska polonistyka literacka. Warszawa, 2003. Z ČESKO-POLSKÝCH JAZYKOVÝCH A LITERÁRNÍCH STYKŮ. Praha, 1988. Z DĚJIN ČESKOSLOVENSKO-POLSKÝCH VZTAHŮ. Praha, 1963.

Požadavky

K získání zápočtu se požaduje aktivní účast na seminářích v rozsahu 75 %, vypracování a přednesení referátu na zadané téma.

Garant

Mgr. Michal Przywara, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Przywara, Ph.D.