Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk a kultura (KPF / JAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / JAK - Jazyk a kultura, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Terminologický úvod do disciplíny - vztah jazyka a kultury.2. Etnolingvistika, antropolingvistika, nové lingvistické disciplíny.3. Jazykový obraz světa, základní terminologie.4. Sémiotika, znaky, symboly.5. Představení témat, dle výběru studentů: den a noc, zvířata, démoni, nadpřirozené bytosti, národní stereotypy, muž a žena, rodina a domov, válka, city apod.6.-13. Prezentace konkrétních témat zpracovaných studenty.

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní terminologii z oblasti teorie jazykového obrazu světa, sémiotiky, etnolingvistiky a antropolingvistiky. Je schopen pracovat ve skupině při zpracovávání témat jazyka a kultury.

Literatura

Vaňková, I. (ed.). Co na srdci, to na jazyku. Praha, 2005. ČERNÝ, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc, 1996. Grzegorczykowa, R., Pajdzińska, A. Językowa kategoryzacja świata. Lublin, 1996. Bartmiński, J. Językowe podstawy obrazu świata. Lublin, 2009. BARTMIŃSKI, J. (ed.). Językowy obraz świata. Lublin: IMCS, 1991. Pokorný, J. Lingvistická antropologie. Praha, 2010. VAŇKOVÁ, I. (ed.). Obraz světa v jazyce. Praha: UK, 2001. Černý, J., Holeš, J. Sémiotika. Praha, 2004. Bartmiński, J. (ed.). Słownik ludowych stereotypów językowych. Wrocław, 1980. BARTMIŃSKI, J. Stereotypy mieszkają w języku. Studia Etnolingwistyczne. Lublin, 2007. Černý, J. Úvod do studia jazyka. Olomouc, 1998. GRZEGORCZYKOWA, R. Wprowadzenie do semantyki językoznawczej. Warszawa, 1990. Grzegorczykowa, R. Wstęp do językoznawstwa. Warszawa, 2008.

Požadavky

Zápočet bude udělen za pravidelnou a aktivní účast na seminářích v rozsahu 80 % a za vypracování a následného přednesení referátu na zadané téma (viz obsah předmětu).

Garant

Mgr. Štěpánka Kozderová Velčovská, Ph.D.