Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj polského jazyka a dialektologie (KPF / JVPJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / JVPJ - Vývoj polského jazyka a dialektologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Epoka przedpiśmienna, genealogia języka polskiego.2. Powstanie państwa Polskiego i przyjęcie chrześcijaństwa.3. Epoka piśmienna - doba staropolska.4. Najważniejsze zabytki językowe doby staropolskiej.5. Powstanie języka literackiego.6. Doba średniopolska.7. Czynniki sprawcze rozwoju języka doby średniopolskiej.8. Rozwój języka literackiego.9. Doba nowopolska - przełom oświeceniowy.10. Okres niewoli narodowej.11. Najważniejsze zmiany językowe doby nowopolskiej.12. Język i styl literatury doby nowopolskiej.13. Polski język literacki na Śląsku Cieszyńskim.

Získané způsobilosti

Student získá vědomosti o vzniku a vývoji polského jazyka v několika historických etapách vývoje. Student rozvíjí vlastní schopnosti analyzovat a posuzovat jednotlivé jazykové jevy v daných jazykových plánech a seznámí se se stratifikací polských dialektů.

Literatura

DEJNA, K. Dialekty polskie. Wrocław, 1973. BRÜCKNER, A. Dzieje języka polskiego. Wrocław, 1960. KLEMENSIEWICZ, Z. Historia języka polskiego. Tom I-III. Warszawa, 1980. DĄBROWSKA, A. Język polski. Wrocław, 2004. LEHR-SPŁAWIŃSKI, T. Język polski. Pochodzenie, powstanie, rozwój. Warszawa, 1978. LOTKO, E. Polština a čeština z hlediska typologického. Olomouc, 1981. URBAŃCZYK, S. Prace z dziejów języka polskiego. Wroclaw, 1979. VEČERKA, R. Staroslověnština v kontextu slovanských jazyků. Olomouc, 2004. STIEBER, Z. Zarys gramatyki porównawczej języków słowiańskich. Warszawa, 1979.

Požadavky

Vyžaduje se aktivní účast na přednáškách a seminářích, vypracování seminární práce v rozsahu 3 - 5 stran a úspěšné absolvování zápočtového testu. U zkoušky se vyžadují vědomosti získané v přednáškách a seminářích a studiem odborné literatury.

Garant

PhDr. Urszula Kolberová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Urszula Kolberová, Ph.D.