Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická gramatika (KPF / NHGP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / NHGP - Historická gramatika, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Fonetyka - wokalizm: samogłoski, półsamogłoski, dyftongi.2. Wokalizm: przegłos, iloczas i jego rozwój, samogłoski nosowe.3. Konsonantyzm: palatalizacja polska, uproszczenie grup spółgłoskowych.4. Deklinacja i jej tendencje rozwojowe.5. Rzeczowniki.6. Zaimki, przymiotniki.7. Liczebniki.8. Koniugacja.9. Złożone formy koniugacyjne.10. Słowotwórstwo i semantyka: leksykalizacja, procesy słowotwórcze.11. Składnia - łączliwość wyrazów.12. Zmiany w obrębie parataksy i hipotaksy.13. Tendencje rozwojowe składni polskiej.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v popise a analýze mluvnických jevů v polštině na základě jejich historického vývoje. Seznamuje se s vývojem polského jazyka ve všech jazykových rovinách. Analyzuje a kriticky pracuje s polskými texty jednotlivých vývojových stádiích jazyka.

Literatura

DŁUGOSZ-KURCZABOWA, K., DUBISZ, S. Gramatyka historyczna języka polskiego. Warszawa, 1998. KLEMENSIEWICZ, Z., LEHR-SPŁAWIŃSKI, T., URBAŃCZYK, S. Gramatyka historyczna języka polskiego. Warszawa, 1965. ROSPOND, S. Gramatyka historyczna języka polskiego. Warszawa, 1973. TOPOLIŃSKA, Z. Język. Człowiek. Przestrzeń. Warszawa, 1999. DĄBROWSKA, A. Język polski. Wrocław, 2004. KURASZKIEWICZ, W. Podstawowe wiadomości z gramatyki języka polskiego. Warszawa, 1972. URBAŃCZYK, S. Prace z dziejów języka polskiego. Wrocław, 1979. STUDIA Z FILOLOGII SŁOWIAŃSKIEJ (ofiarowane profesor Teresie Zofii Orłoś). Kraków, 2000.

Požadavky

Vyžaduje se aktivní, nejméně 85% účast na přednáškách a seminářích, vypracování referátu a úspěšné absolvování zápočtového testu. U zkoušky se vyžadují vědomosti získané v přednáškách a seminářích a studiem odborné literatury.

Garant

PhDr. Urszula Kolberová, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Mieczyslaw Balowski, CSc.PhDr. Urszula Kolberová, Ph.D.