Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika (KPF / NSTL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / NSTL - Stylistika, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Język jako środek komunikacji, funkcje języka.2. Przedmiot i zakres stylistyki, elementy stylu.3. Fonetyczne środki stylistyczne.4. Wartość stylistyczna form morfologicznych.5. Leksykalne środki stylistyczne - archaizmy, neologizmy.6. Tropy stylistyczne, słownictwo emocjonalne.7. Składniowe środki stylistyczne.8. Zróżnicowanie stylowe języka polskiego i podstawy analizy stylów.9. Styl potoczny.10. Styl urzędowo-kancelaryjny.11. Styl naukowy.12. Styl publicystyczny i styl dziennikarski.13. Styl przemówień i styl artystyczny.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních pojmech stylistiky, osvojuje si problematiku stylistické analýzy textů a je schopen samostatně tvořit konkrétní texty pomocí již získaných vědomostí z lingvistických předmětů.

Literatura

BUTTLER, D., KURKOWSKA, H. SATKIEWICZ, H. Kultura języka polskiego. Warszawa, 1971. BALBUS, S. Między stylami. Kraków, 1993. BĄBA, S., WALCZAK, B. Na końcu języka. PWN 1992. MAYENOWA, R. O spójności tekstu. Wroclaw, 2001. PRAKTYCZNA STYLISTYKA NIE TYLKO DLA POLONISTÓW. Red. E. Bańkowska, A. Mikołajczuk. Warszawa, 2003. PRZEWODNIK PO STYLISTYCE POLSKIEJ. Warszawa, 1998. KLEMENSIEWICZ, Z. Składnia, stylistyka, pedagogika językowa. Warszawa, 1982. KURKOWSKA, H., SKORUPKA, S. Stylistyka polska. Zarys. Warszawa, 1959. BĄBA, S. Twardy orzech do zgryzienia czyli o porawności frazeologicznej. Poznaň, 1986. WILKOŃ, A. Typologia odmian językowych współczesnej polszczyzny . Katowice, 1987. SKUBALANKA, T. Wprowadzenie do gramatyki stylistycznej języka polskiego. Lublin, 1992. WSPÓŁCZESNY JĘZYK POLSKI. Red. J. Bartmiński. Lublin, 2001. CEGIEŁA, B., MARKOWSKI, A. Z polszczyzną za pan brat. Warszawa, 1982.

Požadavky

Zpracování seminární práce v rozsahu 3-5 stran, zpracování a přednesení referátu na zadané téma, vypracování zadaných slohových prací, úspěšně složený test a složení ústní zkoušky, ve které student prokáže vědomosti v rozsahu přednášek a povinné literatury. U zkoušky je mimo jiné kladen důraz na souvislý a logický projev v polštině.

Garant

doc. PaedDr. Jana Raclavská, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Jana Raclavská, Ph.D.