Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika polštiny 2 (KPF / NSTL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / NSTL2 - Stylistika polštiny 2, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zróżnicowanie stylowe języka polskiego i podstawy analizy stylów.2. Styl potoczny.3. Styl urzędowo-kancelaryjny.4. Formy stylu urzędowo-kancelaryjnego.5. Styl naukowy.6. Formy stylu naukowego.7. Styl publicystyczny i styl dziennikarski.8. Styl przemówień.9. Styl artystyczny.10. Gatunki stylu artystycznego.11. Stylizacja i jej rodzaje.12. Dialektyzacja i stylizacja środowiskowa.13. Indywidualizacja językowa w utworze artystycznym.

Získané způsobilosti

Student rozvíjí a upevňuje znalosti z oblasti klasifikace funkčních stylů spisovné polštiny, je schopen analyzovat a srovnávat umělecký, úřední a novinářský styl a rovněž se orientovat v odborném stylu.

Literatura

Bąba, S., Walczak, B. Na końcu języka. Poznań, 1992. LUBAŚ, W. Polskie gadanie: podstawowe cechy i funkcje potocznej odmiany polszczyzny. Opole, 2003. PRAKTYCZNA STYLISTYKA NIE TYLKO DLA POLONISTÓW. Red. E. Bańkowska, A. Mikołajczuk. Warszawa, 2003. PRZEWODNIK PO STYLISTYCE POLSKIEJ. Red. S. Gajda. Warszawa, 1998. KURKOWSKA, H., SKORUPKA, S. Stylistyka polska. Zarys. Warszawa, 2001. Wilkoń, A. Typologia odmian językowych współczesnej polszczyzny. Katowice, 1987. WSPÓŁCZESNY JĘZYK POLSKI. Red. J. Bartmiński. Lublin, 2001. BUTTLER, D., KURKOWSKA, H. SATKIEWICZ, H. Kultura języka polskiego. Warszawa, 1971. KLEMENSIEWICZ, Z. Składnia, stylistyka, pedagogika językowa. Warszawa, 1982. Stylistyka XIX, Styl a media - Style and Media. Opole, 2010. Bąba, S. Twardy orzech do zgryzienia, czyli o poprawności frazeologicznej. Poznań, 1986. CEGIEŁA, B., MARKOWSKI, A. Z polszczyzną za pan brat. Warszawa, 1982.

Požadavky

Zápočet získá student za zpracování seminární práce, zpracování a přednesení referátu na zadané téma, vypracování zadaných slohových prací, úspěšně složený test. Při ústní zkoušce prokáže student vědomosti v rozsahu přednášek a povinné literatury. U zkoušky je mj. kladen důraz na souvislý a logický projev v polštině.

Garant

doc. PaedDr. Jana Raclavská, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Jana Raclavská, Ph.D.