Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z polské literatury 1 (KPF / NVPL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / NVPL1 - Vybrané kapitoly z polské literatury 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecný úvod: periodizace polské literatury v evropském kontextu, hlavní umělecké proudy a jejich nejvýznamnější představitelé.2. Středověké vnímání sacrum a profanum v literatuře.3. Reformace v Polsku. Ariané.4. J. Kochanowski a jeho přínos polské kultuře.5. M. Rej a jeho přínos polské kultuře.6. Romantické kulturní a literární vzorce.7. Vztahy mezi romantickými autory, tematické odlišnosti, emigrační komplex.8. Pozitivistické koncepce nápravy věcí veřejných.9. Umělecká hodnota vs. společenská užitečnost literárního díla - Sienkiewicz vs. Prus.10. Příčiny znovuzrození poezie na sklonku 19. století.11. Naděje a realita nabyté samostatnosti Polska a její odraz v literatuře.12. Příčiny vzniku avantgardních skupin v meziválečném období a jejich vztah ke klasikům.13. S. I. Witkiewicz jako evropský dramatik.

Získané způsobilosti

Student zná otázky, které jsou klíčové pro vývoj polské literatury a kultury v širším kontextu. Student umí samostatně komentovat a uvažovat o daném úseku z dějin polské literatury a jednotlivých představitelích.

Literatura

EUSTACHIEWICZ, L. Antologia literatury powszechnej. T. 1. Warszawa, 1968. Popiel, J. Dramat a teatr polski dwudziestolecia międzywojennego. Kraków, 1995. Krzyżanowski, J. Dzieje literatury polskiej. Warszawa, 1969. KRZYŻANOWSKI, J. Dzieje literatury polskiej od początków do czasów najnowszych. Warszawa, 1970. Gazda, G. Futuryzm w Polsce. Wrocław, 1974. Kwiatkowski, J. Literatura Dwudziestolecia. Warszawa, 1990. ZIOMEK, J. Literatura odrodzenia. Warszawa, 1999. Klimowicz, M. Literatura Oświecenia. Warszawa, 2003. PELC, J. Literatura renesansu w Polsce. Warszawa, 1994. Wyka, K. Młoda Polska, t. 1-2. Kraków, 1977. KRZYŻANOWSKI, J. Neoromantyzm polski. 1890-1918. Wrocław, 1963. Hutnikiewicz, A. Od czystej formy do literatury faktu. Główne teorie i programy literackie XX stulecia. Warszawa, 1976. OŚWIECENIE - ROMANTYZM. Red. A. Borowski, J. S. Gruchała. T. 1, Universitas (seria lektury polonistyczne). Kraków, 2000. BACHÓRZ, J. Pozytywizm. Warszawa, 1995. MARKIEWICZ, H. Pozytywizm. Warszawa, 1999. POZYTYWIZM. WYBÓR TEKSTÓW Z LITERATURY NAUKOWEJ I KRYTYCZNOLITERACKIEJ. Opr. H. Bursztyńska. Katowice, 1978. ZIOMEK, J. Renesans. Warszawa, 2006. WITKOWSKA, A., PRZYBYLSKI, R. Romantyzm. Warszawa, 2007. Sławiński, J. (Red.). Słownik literatury polskiej. Wrocław, 2000. SŁOWNIK LITERATURY POLSKIEJ XIX WIEKU. Red. J. Bachórz, A. Kowalczykowa. Warszawa, 1994. SŁOWNIK LITERATURY STAROPOLSKIEJ. Red. T. Michałowska i in. Wrocław, 1990. Głowiński, M., Kostkiewiczowa, T., Okopień-Sławińska, A., Sławiński, J. Słownik terminów literackich. Wrocław, 2000. MICHAŁOWSKA, T. Średniowiecze. Warszawa, 2002. ŚREDNIOWIECZE - RENESANS - BAROK. Red. A. Borowski, J. S. Gruchała. T. 1-3, Universitas (seria Lektury polonistyczne). Kraków, 2000. PELC, J. Szczyt renesansu w literaturze polskiej. Warszawa, 1980. KLEINER, J. Zarys dziejów literatury polskiej (rozdz. I-II, s. 13-98). Wrocław, 1968.

Požadavky

Zápočet bude studentovi udělen na základě jeho docházky v rozsahu nejméně 85 % a po samostatném inovativním vystoupení s přednáškou na zadané téma. Zkouška prověří studentovy znalosti v rozsahu probrané látky v průběhu semestru a znalosti doporučené literatury.

Garant

Mgr. Petr Vidlák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Vidlák, Ph.D.