Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj polského jazyka a dialektologie (KPF / NVPLJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / NVPLJ - Vývoj polského jazyka a dialektologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Epoka przedpiśmienna, genealogia języka polskiego.2. Powstanie państwa Polskiego i przyjęcie chrześcijaństwa.3. Epoka piśmienna - doba staropolska.4. Najważniejsze zabytki językowe doby staropolskiej.5. Powstanie języka literackiego.6. Doba średniopolska.7. Czynniki sprawcze rozwoju języka doby średniopolskiej.8. Rozwój języka literackiego.9. Doba nowopolska - przełom oświeceniowy.10. Okres niewoli narodowej.11. Najważniejsze zmiany językowe doby nowopolskiej.12. Język i styl literatury doby nowopolskiej.13. Polski język literacki na Śląsku Cieszyńskim.

Získané způsobilosti

Student získá vědomosti o vzniku a vývoji polského jazyka v několika historických etapách vývoje. Student rozvíjí vlastní schopnosti analyzovat a posuzovat jednotlivé jazykové jevy v daných jazykových plánech a seznámí se se stratifikací polských dialektů.

Literatura

DEJNA, K. Dialekty polskie. Wroclaw, 1973. DEJNA, K. Dialekty polskie. Wrocław, 1973. BRÜCKNER, A. Dzieje języka polskiego. Wroclaw, 1960. BRÜCKNER, A. Dzieje języka polskiego. Wrocław, 1960. KLEMENSIEWICZ, Z. Historia języka polskiego. Tom I-III. Warszawa, 1980. KLEMENSIEWICZ, Z. Historia języka polskiego (3 tomy). Warszawa, 1980. DĄBROWSKA, A. Język polski. Wrocław, 2004. LEHR-SPŁAWIŃSKI, T. Język polski. pochodzenie, powstanie, rozwój. Warszawa, 1978. LEHR-SPŁAWIŃSKI, T. Język polski. Pochodzenie, powstanie, rozwój. Warszawa, 1978. LOTKO, E. Polština a čeština z hlediska typologického. Olomouc, 1981. URBAŃCZYK, S. Prace z dziejów języka polskiego. Wroclaw, 1979. URBAŃCZYK, S. Prace z dziejów języka polskiego. Wroclaw, 1979. VEČERKA, R. Staroslověnština v kontextu slovanských jazyků. Olomouc, 2004. STIEBER, Z. Zarys gramatyki porównawczej języków słowiańskich. Warszawa, 1979.

Požadavky

Vyžaduje se aktivní účast na přednáškách a seminářích, vypracování seminární práce v rozsahu 3-5 stran a úspěšné absolvování zápočtového testu.

Garant

doc. PaedDr. Jana Raclavská, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Jana Raclavská, Ph.D.