Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Frazeologie slovanská (KPF / PFRAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / PFRAS - Frazeologie slovanská, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Frazeologie a současná jazyková norma2. Slovanské frazeologické jednotky3. Prameny evropské a slovanské frazeologie4. Polské, české a ruské frazeologické jednotky5. Zvířata ve slovanské frazeologii6. Časti lidského těla ve slovanské frazeologii7. Čas a prostor ve slovanské frazeologii8. Vztah k práci ve slovanské frazeologii9. Mezilidské a rodinné vztahy ve slovanské frazeologii10. Slovanské pranostiky11. Varianty slovanských frazeologických jednotek12. Inovace a frazeologické chyby13. Shrnutí a opakování

Získané způsobilosti

Student rozumí otázkám pojetí, rozsahu, hranic, motivovanosti a typologie slovanských frazeologických jednotek. Student hodnotí rozdílné a souběžné frazeologické jednotky ve slovanské frazeologii s hlavním zaměřením na polštinu, češtinu a slovenštinu.

Literatura

Mrhačová, E., Balowski, M. Česko-polský frazeologický slovník. Ostrava, 2009. Wysoczański, W. Językowy obraz świata w porównaniach zleksykalizowanych. Na materiale wybranych języków. Wrocław, 2005. Mrhačová, E., Ponczová, R. Lidské tělo v české a polské frazeologii a idiomatice. Ostrava, 2004. Čelakovský, F. L. Mudrosloví národu slovanského v přísloví. Praha, 2000. Buffa, F. O polskej a slovenskej frazeológii. Bratislava, 1993. Problemy frazeologii europejskiej VII . Red. A. M. Lewicki. Lublin, 2005. Mokijenko, V. M., Stěpanova, L., Malinskij, T. Russkaja frazeologija dlja čechov. Olomouc, 1995. Mokijenko, V. M. Slavjanskaja frazeologija. Moskva, 1980. Mlacek, J. Slovenská frazeólogia. Bratislava, 1986. Pietrak-Meiser, H. Słownik frazeologiczny czesko-polski. Lublin, 1993. Z problemów frazeologii polskiej i słowiańskiej. Red. M. Basaj, D. Rytel, Tom I-V. Warszawa, 1994. Mrhačová, E., Ponczová, R. Zvířata v české a polské frazeologii a idiomatice. Ostrava, 2003. Skladana, J. Frazeologický fond slovenčiny v predspisovnom období. Bratislava, 1993. PARÉMIE NÁRODŮ SLOVANSKÝCH II (Sborník z konference). Ostrava, 2005. PARÉMIE NÁRODŮ SLOVANSKÝCH III (Sborník z konference). Ostrava, 2007. PARÉMIE NÁRODŮ SLOVANSKÝCH IV (Sborník z konference). Ostrava, 2008. PARÉMIE NÁRODŮ SLOVANSKÝCH (Sborník z konference). Ostrava, 2003. Mrhačová, E., Balowska, G., Zura, A. Příroda v české a polské frazeologii a idiomatice. Ostrava, 2011. Mrhačová, E. a kol. Západoslovanské paremiologické dědictví. Ostrava, 2010.

Požadavky

Požaduje se průběžné studium literatury, příprava referátů a aktivní práce v cvičeních v souladu s obsahem předmětu. Osvojování teoretických znalosti a schopnosti jejích praktické aplikace je hodnoceno zápočtem udělovaným za počítačovou prezentaci v polštině na zadané frazeologické téma.

Garant

doc. PhDr. Eva Mrhačová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Mrhačová, CSc.doc. PhDr. Eva Mrhačová, CSc.