Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polština 4 (KPF / POL4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / POL4 - Polština 4, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Střídání ą/ę ve tvarech minulého času některých sloves. Żeby/aby s infinitivem.2. Konfrontace polštiny a češtiny. Jazyková interference.3. Slovesná přídavná jména. Předložky przy, pod a podczas.4. Skloňování základních číslovek dwa, trzy, cztery. Užití przez a mimo.5. Nepravidelné stupňování příslovcí. Podmínkové promluvy.6. Skloňování číslovek zakončených na -set. Předložkové vazby v polských větách.7. Polské částice a citoslovce. Zkratky.8. Skloňování mužských příjmení na -o. Překlad a analýza textu.9. Užití wolno, można, trzeba. Výraz państwo a jeho užití.10. Dokonavá slovesa odvozená od nedokonavého iść. Polská frazeologie.11. Dějiny a kultura Polska - referáty.12. Film týkající se reálií Polska (DVD).13. Test a ústní zkouška.

Získané způsobilosti

Student dokáže aplikovat složitější gramatické konstrukce, je schopen překládat z polštiny do češtiny a analyzovat náročnější polské texty. Samostatně prezentuje své názory v polštině, dokáže spontánně konverzovat na různá témata. Student je také způsobilý využít nabyté vědomosti týkající se reálií Polska. Samostatně vypracuje a odprezentuje seminární práci na vybrané téma.

Literatura

Pösingerová, K., Seretny, A. Coraz bliżej Polski. Učebnice polského jazyka pro Čechy č. 2. Praha-Kraków, 1997. Pyzik, J. Ćwiczenia z gramatyki funkcjonalnej języka polskiego dla cudzoziemców. Kraków, 1993. Garncarek, P. Czas na czasownik. Kraków, 2004. Pösingerová, K., Seretny, A. Czy Czechów jest trzech. Učebnice polského jazyka pro Čechy č. 1. Praha-Kraków, 1997. Kounovská, E., Janešová, J., Prokopová, L. Česko-polská konverzace. Praha, 1980. Kowalczyk, A. Geografia turyzmu. Warszawa, 2000. Mędak, S. Język polski á la carte. Wybór tekstów z języka polskiego dla obcokrajowców. Kraków, 1995. Hącia, A. Język polski. 365 ćwiczeń z pisowni i wymowy (ortografia, interpunkcja, wymowa). Warszawa, 2007. Knaflewska, J., Siemionowicz, M. Księga przyrodniczo-krajoznawcza Polski. Poznań, 2007. Mazur, E. Leksykon turystyki i krajoznawstwa. Szczecin, 2000. Tarajło-Lipowska, Z. Mówię po polsku. Učebnice polštiny pro Čechy. Warszawa, 1994. OLIVA, K. a kol. Polsko-český slovník (A-Ó, P-Ż). Praha, 1994. Kowalska, M. Polština nejen pro samouky. Praha, 2010. SIATKOWSKI, J., BASAJ, M. Słownik czesko-polski. Warszawa, 1991. Bešta, T. Základy polské mluvnice. Praha, 1994. Informace o Polsku na webových stránkách.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je minimálně 75% aktivní účast studenta na cvičeních, průběžné plnění zadávaných úkolů a úspěšné absolvování zápočtového testu v rozsahu obsahu předmětu. Opravný test lze psát pouze jednou.

Garant

Mgr. Štěpánka Kozderová Velčovská, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Štěpánka Kozderová Velčovská, Ph.D.