Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce s odborným textem 1 (KPF / POT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / POT1 - Práce s odborným textem 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Charakterystyka stylów funkcjonalnych.2. Styl urzędowo-kancelaryjny.3. Zróżnicowanie wewnętrzne odmiany urzędowej.4. Dyrektywność tekstów urzędowych, bezosobowy charakter wypowiedzi, dążenie do precyzji.5. Imiesłowy.6. Formy nieosobowe w języku polskim.7. Idiomy.8. Frazeologia.9. Składnia.10. Leksyka.11. Język biznesu I.12. Język biznesu II.13. Oceny prac własnych studentów.

Získané způsobilosti

Student je seznámen se specifiky odborného stylu a odborného jazyka se zaměřením na styl úřední, administrativní. Umí překládat a samostatně psát jednodušší, souvislé a logicky uspořádané úřední texty v polštině.

Literatura

Muryc, J. Polština v praxi (Studijní opora). Ostrava, 2007. Kierzkowska, D. Dokumenty polskie. Wybór dla tłumaczy sądowych. Warszawa, 2007. NOWY SŁOWNIK POPRAWNEJ POLSZCZYZNY PWN. Red. A. Markowski. Warszawa, 2002. Kowalska, M. O biznesie po polsku. Kraków, 2008. BUCHTER, A., DUNIN-DUDKOWSKA, A. Polski język biznesu dla cudzoziemców. Lublin, 1998. CEJNAR, K., NEUMANN, P. Polský obchodní dopis se vzorovými dopisy. Písek, 1998. PRAKTYCZNA STYLISTYKA NIE TYLKO DLA POLONISTÓW. Red. E. Bańkowska, A. Mikołajczuk. Warszawa, 2003. SŁOWNIK BANKOWOŚCI I FINANSÓW ANGIELSKO-POLSKI. Warszawa, 2000. SŁOWNIK BIZNES W 11 JĘZYKACH. Warszawa, 1998. SŁOWNIK MARKETINGU ANGIELSKO-POLSKI. Warszawa, 2000. Kurzowa, Z. a kol. Słownik synonimów polskich. Warszawa, 2000. SINIELNIKOFF, R., PRECHITKO, E. Wzory listów polskich. Warszawa, 1993. CEGIEŁA, B., MARKOWSKI, A. Z polszczyzną za pan brat. Warszawa, 1982. LOTKO, E. ZRÁDNÁ SLOVA V POLŠTINĚ A ČEŠTINĚ. Olomouc, 2002.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast v seminářích, samostatné vypracování tří písemných prací, u nichž bude hodnocena jejich pravopisná, gramatická a věcná správnost.

Garant

PhDr. Urszula Kolberová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Urszula Kolberová, Ph.D.