Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Srovnávací stylistika polštiny a češtiny (KPF / PSSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / PSSP - Srovnávací stylistika polštiny a češtiny, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zróżnicowanie stylowe języka polskiego i czeskiego oraz podstawy analizy stylów.2. Styl potoczny.3. Styl urzędowo-kancelaryjny.4. Formy stylu urzędowo-kancelaryjnego.5. Styl naukowy.6. Formy stylu naukowego.7. Styl publicystyczny i styl dziennikarski.8. Styl przemówień.9. Styl artystyczny.10. Gatunki stylu artystycznego.11. Stylizacja i jej rodzaje.12. Dialektyzacja i stylizacja środowiskowa.13. Indywidualizacja językowa w utworze artystycznym.

Získané způsobilosti

Student rozvíjí a upevňuje znalosti z oblasti klasifikace funkčních stylů spisovné polštiny, je schopen analyzovat a srovnávat umělecký, úřední a novinářský styl a rovněž se orientovat v odborném stylu.

Literatura

Bečka, J. V. Česká stylistika. Praha, 1992. BUTTLER, D., KURKOWSKA, H. SATKIEWICZ, H. Kultura języka polskiego. Warszawa, 1971. Bąba, S., Walczak, B. Na końcu języka. Poznań, 1992. PRAKTYCZNA STYLISTYKA NIE TYLKO DLA POLONISTÓW. Red. E. Bańkowska, A. Mikołajczuk. Warszawa, 2003. PRZEWODNIK PO STYLISTYCE POLSKIEJ. Red. S. Gajda. Warszawa, 1998. KLEMENSIEWICZ, Z. Składnia, stylistyka, pedagogika językowa. Warszawa, 1982. ČECHOVÁ, M. Současná česká stylistika. Praha: ISV, 2003. CHLOUPEK, J. a kol. Stylistika češtiny. Praha, 1990. ČECHOVÁ, M. a kol. Stylistika současné češtiny. Praha, 1997. KURKOWSKA, H., SKORUPKA, S. Stylistyka polska. Zarys. Warszawa, 2001. Mistrík, J. Štylistika. Bratislava, 1997. Bąba, S. Twardy orzech do zgryzienia, czyli o poprawności frazeologicznej. Poznań, 1986. Wilkoń, A. Typologia odmian językowych współczesnej polszczyzny. Katowice, 1987. WSPÓŁCZESNY JĘZYK POLSKI. Red. J. Bartmiński. Lublin, 2001. CEGIEŁA, B., MARKOWSKI, A. Z polszczyzną za pan brat. Warszawa, 1982. GOBAN-KLAS, T. Media i komunikowanie masowe. Teorie i analizy prasy, radia, telewizji i Internetu. Warszawa, 2009. LUBAŚ, W. Polskie gadanie: podstawowe cechy i funkcje potocznej odmiany polszczyzny. Opole, 2003. PRZEWODNIK PO STYLISTYCE POLSKIEJ. Warszawa, 1998. STYLE WSPÓŁCZESNEJ POLSZCZYZNY. PRZEWODNIK PO STYLISTYCE POLSKIEJ. Kraków, 2013. BOGOCZOVÁ, I. aj. Tváře češtiny. Ostrava, 2000. SKUBALANKA, T. Wprowadzenie do gramatyki stylistycznej języka polskiego. Lublin, 1992.

Požadavky

K udělení zkoušky se vyžaduje zpracování seminární práce, zpracování a přednesení referátu na zadané téma, vypracování zadaných slohových prací, úspěšně absolvovaný test. Při ústní zkoušce prokáže student vědomosti v rozsahu přednášek a povinné literatury. U zkoušky je mimo jiné kladen důraz na souvislý a logický projev v polštině.

Garant

doc. PaedDr. Jana Raclavská, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Jana Raclavská, Ph.D.doc. PaedDr. Jana Raclavská, Ph.D.