Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Srbština a chorvatština 1 (KPF / SRCH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / SRCH1 - Srbština a chorvatština 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky:1. Chorvatština a srbština - jeden jazyk?. Chorvatsko-srbské rozdíly.2. Chorvatština a srbština v kontextu jazyků jihoslovanských a balkánských.3. Podstata chorvatského a srbského pravopisu. Téma 1: škola, studium, vzdělávání.4. Spisovné a nespisovné varianty bývalé srbocharvátštiny.5. Vývojové tendence v chorvatštině a srbštině; aktuální změny.6. Systém slovesných časů. Prézens. Téma 2: rodina, příbuzenské vztahy.7. Minulý čas sloves. Tvary analytické i syntetické.8. Futurum I a II. Téma 3: čas a počasí.9. Tvoření otázky. Téma 4: dům, byt, bydlení.10. Slovesný způsob. Časování sloves v kondicionálu. Imperativ.11. Modální slovesa a jejich časování. Negace slovesných dějů.12. Vyjadřování číselných údajů. Počty. Téma 5: Běžné fráze a obraty.13. Nové jihoslovanské jazyky. Téma 6: Cestování, dovolená, prázdniny, odpočinek, sport.

Získané způsobilosti

- poznávání jazykového systému obou jazyků ve vzájemném srovnání i ve srovnání s češtinou (jinými slovanskými jazyky)- poznávání grafického systému obou jazyků- praktická znalost gramatiky, zejména tvarů sloves (konjugace)- praktická znalost slovní zásoby týkající se vybraných tematických okruhů

Literatura

BAREŠIĆ, J. Dobro došli II. Zagreb: Škola za strane jezike, 1998. SESAR, D. Chorvatsko-český, česko-chorvatský slovník. Ostrava: Montanex, 2004. BJELAKOVIĆ, I.-VOJNOVIĆ, J. Naučimo srpski 1. Novi Sad: Dnevnik, 2004. nullKOSOVAC, V., LUKIĆ, V. Učimo hrvatski 1. Zagreb : Školska knjiga, 2006. KOSOVAC, V., LUKIĆ, V. Učimo hrvatski 2. Zagreb : Školska knjiga, 2007. KLIKOVAC, D. Gramatika srpskoga jezika za osnovnu školu. 3. izd. (2004/05). Beograd: Srpska škola, 2004. POŽGAJ-HADŽI, V.-BALAŽIC-BULC, T. Chrvatski jezik. Srpski jezik. Vodič za polaganje ispita na visokoj razini. Ljubljana: Filozofska fakulteta, 2004. OSTOJIĆ, B. Kratka pregledna gramatika srpskog jezika i pravopis. Podgorica: Unireks, 2005. Priručna gramatika hrvatskoga književnog jezika. Zagreb: Školska knjiga, 1979. LJACKÁ, V.-MALÁ, L. Srbocharvátština pro jazykové školy 1-2 (1973, 1985). Praha: SPN, 1973. JENÍKOVÁ, A. Srbocharvátština pro samouky. Praha: SPN, 1978. Česko-srbský slovník 1-2. Češko-srpski rečnik 1-2 (2000 a 2001). Beograd: SAN, 2000. SESAR, D. Češko-hrvatski rječnik. Hrvatsko-česki rječnik. Zagreb: Školska knjiga, 2002. Ćorić, B. Srpski za strance. 8. izd. Beograd: Mrlješ, 2004. SPAGIŃSKA-PRUSZAK, A.-TOŠOVIĆ, B. Srpskohrvatski jezik. Gdańsk: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 1992. HAM, S. Školska gramatika hrvatskoga jezika (red. Z. Diklić). Zagreb: Školska knjiga, 2002.

Požadavky

Výuka v předmětu předpokládá pravidelnou docházku (min. 70%) a průběžnou přípravu studenta do hodin. Studenti pracují s namnoženým materiálem a jsou seznámeni i s další dostupnou literaturou. Ve výuce se používá i příslušný zvukový materiál. Obsah handoutu doplňují studenti vlastními poznámkami, které si pořizují v hodinách. V průběhu semestru řeší studenti různé domácí úkoly. Kvalita znalosti probrané slovní zásoby, pravopisu a gramatických pouček je hodnocena formou písemného zápočtového testu spočívajícího v překladu jednoduchých vět z češtiny do srbštiny/chorvatštiny. Úspěšnost testu je dána min. 66 % správných překladů. Test lze případně jednou opravit.

Garant

doc. PhDr. Irena Bogoczová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Irena Bogoczová, CSc.