Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etické aspekty pomáhajících profesí (KPS / ETAPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / ETAPP - Etické aspekty pomáhajících profesí, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů (etika, sociální etika, ethos, principy, hodnoty, morálka, svědomí, dobro a zlo).2. Historický pohled na etické teorie.3. Dokumenty o lidských právech jako základ pozdějších etických kodexů.4. Etické kodexy: mezinárodní a v České republice.5. Etické aspekty práce se starými lidmi.6. Etické aspekty práce se zdravotně postiženými.7. Etické aspekty práce se etnickými menšinami.8. Etické aspekty práce s rodinou, dětmi a mládeží.9. Etické aspekty práce s dětmi a mládeží.10. Etické aspekty vztahu pomáhajícího pracovníka ke klientovi.11. Etické aspekty vztahu pomáhajícího pracovníka k zaměstnavateli.12. Dilemata poradenské práce jako profese.13. Profesní etika jako obsah vzdělávání.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základy etiky jako filozofické disciplíny. Krátký historický exkurz mu usnadní orientaci v nových etických směrech 20. stol. Tyto vědomosti mu umožní orientovat se v aplikované etice, zvláště v oblasti lidských práv, medicíny, komunikace, v oblasti etiky života a příbuzných oblastech. Bude způsobilý kvalifikovaně poradit ve sporných etických problémech výše uvedených oblastí. Předmět tak primárně rozvíjí teoretické, komunikační a intervenční kompetence.

Literatura

Janovský, J. Etika pro pomáhající profese. Praha: Triton, 2003. ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha : Academia, 2001. Henriksen, JO., Vetlesen, AJ. Blízké a vzdálené : Etické teorie a principy práce s lidmi. Boskovice : Sdružení podané ruce, 2000. Thompson, M. Přehled etiky. Praha : Portál, 2004. Sedlák, J. Vybrané problémy ze sociální etiky. Brno : MU, 1996. Herzogová, Z. Základy filozofie a profesní etiky. Praha : PAČR, 1999.

Požadavky

Odevzdání seminární práce v rozsahu 5 stran na zvolené téma jako podmínka pro udělení zápočtu.

Garant

prof. PhDr. Karel Paulík, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Karel Paulík, CSc.