Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etické aspekty současné psychologie (KPS / ETASP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / ETASP - Etické aspekty současné psychologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů (etika, sociální etika, ethos, principy, hodnoty, morálka, svědomí, dobro a zlo).2. Historický pohled na etické teorie.3. Dokumenty o lidských právech jako základ pozdějších etických kodexů.4. Etické kodexy: v současné psychologii v domácím a mezinárodním kontextu .5. Etické aspekty práce psychologa v různých aplikačních oblastech psychologie (klinická psychologie, psychoterapie, poradenská psychologie, školní psychologie, psychologie práce a organizace, psychologie sportu, forenzní psychologie) (6 hodin).6. Etické aspekty v psychologickém výzkumu.7. Etické aspekty v oblasti publikování výsledků vědecké práce Etické aspekty práce s rodinou, dětmi a mládeží.8. Profesní etika jako obsah vzdělávání.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základy etiky jako filozofické disciplíny. Krátký historický exkurz mu usnadní orientaci v nových etických směrech 20. stol. Tyto vědomosti mu umožní orientovat se v aplikované etice, zvláště v oblasti lidských práv, medicíny, komunikace, práce s klientem, v oblasti etiky psychologie jako profese a příbuzných oblastech. Bude způsobilý vyjádřit odborný názor na sporné etické problémy výše uvedených oblastí. Předmět primárně rozvíjí teoretické, komunikační a intervenční kompetence.

Literatura

Janovský, J. Etika pro pomáhající profese. Praha: Triton, 2003. ANZENBACHER, A.:. Úvod do etiky. Praha: Academia, 2001. ISBN 80-200-0953-1.Henriksen, J. O., Vetlesen, A. J. Blízké a vzdálené: Etické teorie a principy práce s lidmi. Boskovice: Sdružení podané ruce, 2000. Tien, L. T., Davis, A. S., Arnold, T. H., Benjamin, G. A. H. Ethics for Psychologists: A Casebook Approach. Thousand Oaks. CA: SAGE Publications, Inc., 2011. Welfel, E. R. Ethics in counseling & psychotherapy. 5th edition. Stamford: Cengage Learning, 2012. Koocher, G. P., Keith-Spiegel, P. Ethics in psychology and the mental health professions: Standards and cases (Oxford textbooks in clinical psychology). 3rd edition. New York: Oxford University Press, 2008. Thompson, M. Přehled etiky. Praha : Portál, 2004.

Požadavky

Odevzdání semestrální práce na zvolené téma podle instrukcí vyučujícího jako podmínka pro udělení zápočtu.

Vyučující

prof. PhDr. Karel Paulík, CSc.