Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Forenzní psychologie v sociální práci (KPS / FPSOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / FPSOC - Forenzní psychologie v sociální práci, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod: postavení předmětu forenzní psychologie v systému studia. Jak pracovat s předloženým studijním materiálem.2. Historické a psychologické aspekty pojetí zločinnosti a práva.3. Determinanty trestné činnosti.4. Teorie náročných životních situací, agresivita, konflikty.5. Systémové chyby ve vnímání a posuzování jiných osob.6. Poruchy v komunikačním procesu.7. Psychologické teorie osobnosti pachatele. Vývojové aspekty delikvence.8. Aspekty motivace trestné činnosti, psychologická typizace atd.9. Využití některých pomocných věd: grafologie, fyziologie, sexuologie.10. Základy psychologie výslechu, výslechové strategie.11. Psychologické aspekty soudního řízení (jednání).12. Psychologické problémy osobnosti soudce, vyšetřovatele, státního zástupce, specifická zátěž, profesní deformace.13. Problematika expertní a posudkové činnosti.

Získané způsobilosti

Studenti si vytvoří potřebné mezipředmětové vztahy k dalším společenským vědám. Získají pojmovou základnu pro studium dalších specializovaných disciplín jako je penologie, kriminologie, probační a mediační služba. Získají vhled do práce specialistů v těchto oborech a budou schopni s nimi spolupracovat. Naučí se i základům konkrétní práce a jejich rizik s touto klientelou.

Literatura

Komárková, R., Slaměník, I., Výrost, J. Aplikovaná sociální psychologie III. Praha : Grada Publishing, 2001. Heretík, A. Forenzná psychológia. Bratislava: UK, 1991. Nevřala, J. Forenzní psychologie. Ostrava: PdF OU, 2003. Matoušek, O., Kroftová, A. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 1998. Marešová, A. a kol. Sociálně patologické jevy u mládeže a návrh opatření k omezení jejich vzniku. Praha: Institut pro kriminologii a sociální prevenci, 1997. Bouřa, V. Vybrané kapitoly z kriminologie. Ostrava: PdF OU, 2003. Výrost, J., Slaměník, I. Aplikovaná sociální psychologie. Člověk a sociální instituce. Praha: Portál, 1998. FOUCAULT, M. Dohlížet a trestat: kniha o zrodu vězení. Praha: Dauphin, 2000. Musil, J. Kriminalistika. Praha: Naše vojsko, 1990. Kuchta, J. Kriminologie. Brno: MU, 1993. Novotný O., Zapletal J. a kol. Kriminologie. Praha: EUROLEX BOHEMIA, 2001. Čírtková, L. Policejní psychologie. Praha: SUPPORT, 1996. Večerka, K. Prevence kriminality v teorii a praxi. Praha, 1997. Koudelková, A. Psychologické otázky delikvence. Praha: Victoria Publishing, 1995. Chmelík, J. Trestná činnost mládeže a páchaná na mládeži. Praha: MVČR, 1998. Musil, J. Úvod do kriminalistiky. Praha: PAČR, 1998. Netík, K. Vybrané kapitoly z forenzní psychologie pro právníky. Praha: Karolinum, 1991. Vichlenda, M.; Veselý, J. Základy kriminalistiky. Ostrava: OU, 2004. Primusová, H. Zločin jako nemoc. Praha: Grada, 2001.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a odevzdání seminární práce.

Vyučující

PhDr. Viktória Kopuničová, PhD.PhDr. Viktória Kopuničová, PhD.