Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kariérové poradenství (KPS / KARPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / KARPR - Kariérové poradenství, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Osobní kariéra.Vývojové etapy profesní kariéry: přípravné období profesní kariéry a profesní volba.2. Kariérový pohyb. Kariérové znaky.3. Kariérové typy:- podle potřeb (Mc Clelland),- podle profesionální osobnosti (J. Holland),- podle kariérových kotev (E.H.Schein).4. Etapy profesní kariéry: začátky kariéry, kariéra ve středním a starším věku.5. Kariérové předpoklady. Plánování kariéry, individuální kariérový plán.6. Kariérová dráha ženy a muže.7. Poradenství a kariérový rozvoj..

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí postup plánování kariéry při zpracování svého individuálního kariérového plánu, naučí se řídit osobní kariérní rozvoj. Zpracovává, třídí a integruje informace, rozvíjí analyticko- syntetické myšlení. Učí se plánovat, prognózovat a intervenovat vzdělávací, tréninkovou, poradenskou aj. formou. Rozvíjí selfmanagement -autodiagnostikou, sebereflexí a sebeprezentací. Zdokonaluje své manažerské a psychosociální kompetence.

Literatura

Monroe, J. Ideální kariéra. Praha: Grada, 2007. VENDEL, Š. Kariérní poradenství. Praha: Grada, 2008. Bělohlávek, F. Osobní kariéra. Praha: Grada, 1994. Schwalbe, J., Schwalbe, H. Osobnost, kariéra, úspěch. Distanční text. Praha: Grada, 1997. Hroník, F. Poznejte své zaměstnance. Brno: ERA Group, 2002. Schneiderová, A. Tvůrce vlastní kariéry. Distanční text. Ostrava: FF OU, 2004. Schneiderová, A. Vzdělávání a personální činnosti. Ostrava: OU, 2003. časopis Personál. časopis Psychologie v ekonomické praxi. Časopisy Psychologie v ekonomické praxi, Personál apod. Lankard, B. A. Family Role in career Development. ERIC Digest, No. 164, 1995. Bělohlávek, F. Jak řídít a vést lidi. Praha: Computer Press, 2000. Sampsonová, E. Jak si vytvořit působivý image. Praha: Management Press, 1997. Bělohlávek, F. Organizační chování. Praha: Rubico, 1996. Berný, L., Ciprová, J., Mertin, V. Poradce k voblě povolání: pro výchovné poradce a učitele ZŠ. Praha: Raabe, 2002. Freibergová, Z. (ed.). Poradenství pro volbu povolání a zaměstnání na úřadech práce v České republice. Praha: Národní informační středisko pro vzdělávání, 2005. Hroník, F. Poznejte své zaměstnance. Brno: ERA Group, 2002. Friedmann, Z. Profesní orientace žáků. In Střelec, S. (ed.) Studie z teorie a metodiky výchovy II. Brno: Masarykova univerzita, 2006. příloha Kariéra Hospodářských novin, Profit, DNES. Příloha Kariéra Hospodářských novin, Profit, DNES. Milkowich, G. T., Boudreau, J. W. Řízení lidských zdrojů. Praha: Grada, 1993. Freibergová, Z. Systém poradenských služeb v oblasti vzdělávání a zaměstnanosti v České republice. Praha: Národní informační středisko pro poradenství, 2005. Hřebíček, L. Teorie kariérního vývoje a poradenství. Brno: Masarykova univerzita, 2001. Best, J. Vezměte svou kariéru do vlastních rukou aneb jak najít to pravé zaměstnání. Praha: Management Press, 1997. Výzkum služeb kariérového poradenství a potřeb jeho klientů na základních a středních školách v ČR: Souhrnná zpráva. Praha: NÚOV, 2003.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: Zpracování osobního kariérového plánu - posouzení vlastních předpokladů (na základě autodiagnostiky), srovnání s profesiogramem vlastní profese a návrh možného dalšího profesního vývoje s konkretizací postupu k dosažení stanovených cílů. Zpracování seznamů informačních zdrojů týkajících se plánování kariéry (týmová práce). Individuální prezentace článků (statí, publikací) týkající se plánování a rozvoje osobní kariéry.

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Mlčák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Anna Schneiderová, CSc.PhDr. Anna Schneiderová, CSc.