Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Forenzní psychologie v sociální práci (KPS / KBFOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / KBFOP - Forenzní psychologie v sociální práci, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tutoriály (témata jsou konkretizována v distančním textu):1. Postavení předmětu forenzní psychologie v systému studia.2. Jak pracovat s předloženým studijním materiálem.3. Historické a psychologické aspekty pojetí zločinnosti a práva.4. Determinanty trestné činnosti. Psychologické teorie osobnosti pachatele. Vývojové aspekty delikvence. Aspekty motivace trestné činnosti, psychologická typizace atd.5. Sociální práce s pachateli trestných činů (provinění) a osobami poškozenými trestnou činnosti. 7. Penitenciární péče.6. Teorie náročných životních situací, agresivita, konflikty.7. Základy psychologie výslechu, výslechové strategie. Využití některých pomocných věd: grafologie, fyziologie, sexuologie.8. Psychologické aspekty soudního řízení (jednání). Psychologické problémy osobnosti soudce, vyšetřovatele, stát, zástupce, specifická zátěž, profesní deformace. Problematika expertní a posudkové činnosti9. Postpenitenciální péče.Organizační zajištění:Tutoriál rozšiřuje znalosti studentů získané studiem 2 distančních textů (studentům jsou k dispozici na www stránkách katedry spolu s harmonogramem přímé výuky) zejména o témata, která distanční texty neobsahují, zaměřuje se na stěžejní poznatky konkrétních témat, na témata problémová. Tutoriál je veden aktivními metodami učení, umožňuje diskuzi opírající se o prostudovanou literaturu, uvedení konkrétních příkladů z praxe, skupinovou práci při řešení problémových témat. Tutoriál si také klade za cíl motivovat studenty k systematickému samostatnému studiu. Studenti mohou využívat ke konzultacím (individuálním a skupinovým) také konzultační hodiny vyučujících určené pro KS.Distanční studium (témata jsou konkretizována v distančních textech):Poruchy v komunikačním procesu.Evropská vězeňská pravidla.Systémové chyby ve vnímání a posuzování jiných osob.Probační a mediační služba.Sociální práce v probační a mediační službě.Viktimologie.Domácí násilí.Organizační zajištění:Distanční výuka probíhá formou samostudia opírajícího se o 2 návodné distanční texty zahrnující problémové otázky, příklady a úkoly k řešení (s řešením i k zamyšlení), korespondenční úkoly, odkazy na další studijní zdroje. Studenti mohou využívat zdroje dostupné v univerzitní studovně a studovně FF OU, také komunikaci s vyučujícím prostřednictvím e-mailu. Na Portálu OU jsou zveřejněny okruhy poznatků požadovaných ke zkoušce.

Získané způsobilosti

Studenti si vytvoří potřebné mezipředmětové vztahy k dalším společenským vědám. Získají pojmovou základnu pro studium dalších specializovaných disciplín jako je penologie, kriminologie, probační a mediační služba. Získají vhled do práce specialistů v těchto oborech a budou schopni s nimi spolupracovat. Naučí se i základům konkrétní práce a jejich rizik s touto klientelou.

Literatura

KOMÁRKOVÁ, R., SLAMĚNÍK, I., VÝROST, J. Aplikovaná sociální psychologie III. Praha : Grada Publishing, 2001. HERETÍK, A. Forenzná psychológia. Bratislava : UK, 1991. NEVŘALA, J. Forenzní psychologie. Ostrava : PdF OU, 2003. ČÍRTKOVÁ, L. Policejní psychologie. Praha : SUPPORT, 1996. VÝROST, J., SLAMĚNÍK, I. Aplikovaná sociální psychologie. Člověk a sociální instituce. Praha: Portál, 1998. FOUCAULT, M. Dohlížet a trestat: kniha o zrodu vězení. Praha : Dauphi, 2000. MUSIL, J. Kriminalistika. Praha : Naše vojsko, 1990. NOVOTNÝ O., ZAPLETAL J. a kol. Kriminologie. Praha : EUROLEX BOHEMIA, 2001. KUCHTA, J. Kriminologie. Brno : MU, 1993. MATOUŠEK, O., KROFTOVÁ, A. Mládež a delikvence. Praha : Portál, 1998. VEČERKA, K. Prevence kriminality v teorii a praxi. Praha : Themis, 1997. KOUDELKOVÁ, A. Psychologické otázky delikvence. Praha : Victoria Publishing, 1995. MAREŠOVÁ, A. a kol. Sociálně patologické jevy u mládeže a návrh opatření k omezení jejich vzniku. Praha : Institut pro kriminologii a sociální prevenci, 1997. CHMELÍK, J. Trestná činnost mládeže a páchaná na mládeži. Praha : MVČR, 1998. MUSIL, J. Úvod do kriminalistiky. Praha : PAČR, 1998. NETÍK, K. Vybrané kapitoly z forenzní psychologie pro právníky. Praha : Karolinum, 1991. BOUŘA, V. Vybrané kapitoly z kriminologie. Ostrava : PdF OU, 2003. VICHLENDA, M.; VESELÝ, J. Základy kriminalistiky. Ostrava : OU, 2004. PRIMUSOVÁ, H. Zločin jako nemoc. Praha : Grada, 2001.

Požadavky

Studenti se seznámí alespoň se dvěma publikacemi z doporučené literatury a u zápočtu zaujmou stanovisko ke zvolenému tématu. Podmínkou udělení zápočtu je provedení individuálního nebo týmového terénního výzkumu v oblasti asociálních jevů.

Garant

PhDr. Jan Nevřala

Vyučující

PhDr. Jan Nevřala