Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pracovní poradenství a rekvalifikace (KPS / KBPAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / KBPAR - Pracovní poradenství a rekvalifikace, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tutoriály:1. Poradenský proces - aplikace v pracovním poradenství. Poradce a klient v pracovním poradenství.2. Nezaměstnanost. Druhy nezaměstnanosti. Prožívání nezaměstnanosti.3. Poradenství v oblasti služeb zaměstnanosti. Působnost úřadů práce a jejich činnosti v oblasti poradenství. Poradenská a informační střediska. Rekvalifikace. Aktivní politika zaměstnanosti z hlediska poradenství. Práva a povinnosti uchazeče o zaměstnání. Hmotné zabezpečení (2 lekce).Distanční studium:Postupy a metody používané v pracovním poradenství. Posuzování pracovních předpokladů. Kariérový typ. Profesionální typ.Osobní potenciál a kompetence požadované trhem práce.Techniky hledání zaměstnání. Zdroje informací o volných místech. Výhody a nevýhody jednotlivých forem hledání zaměstnání. Písemné kontaktování zaměstnavatelů. Telefonické kontaktování zaměstnavatelů. Sestavení CV. Networking. Přijímací pohovor. Výběrové řízení (5 lekcí).Prezentace vybraných regionálních projektů a zahraničních modelů i rozsah zkušeností.Organizační zajištění:Distanční výuka probíhá formou samostudia opírajícího se o distanční oporu zveřejněnou na www stránkách katedry a v tištěné podobě vydaný distanční text. Ke zpracování požadované písemné práce je východiskem uvedená studijní literatura). Studenti mohou využívat zdroje dostupné v univerzitní studovně a studovně FF OU, doporučené internetové zdroje, české a zahraniční časopisecké zdroje, také komunikaci s vyučujícím prostřednictvím e-mailu. Na webových stránkách katedry v Portálu jsou upřesněny požadavky ke zápočtu.

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalosti z oblasti trhu práce,.aktivní politiky zaměstnanosti, poradenství pro nezaměstnané. Bude umět aplikovat vybrané techniky poradenské práce. Student se bude orientovat v psychologických i sociálních aspektech prožívání nezaměstnanosti, získá teoretické i praktické kompetence, klíčové pro orientuaci na pracovním trhu.

Literatura

HOWARD, S. Jak napsat CV. Praha : Slovart, 2001. BELZ, H., M., SIEGRIST, M. Klíčové kompetence a jejich rozvíjení. Praha : Portál, 2001. BĚLOHLÁVEK, F. Osobní kariéra. Praha : Grada, 1997. SIROVÁTKA, T. Politika pracovního trhu. Brno : Vydavatelství MU, 1995. MADUXX, R. B. Profesionální výběr uchazečů. Praha : Linde, 1994. VICHNÁROVÁ, L. Hledám, hledáš, hledáme. Praha : Scientia. HORNBY, M. Já to dokážu. Praha : Grada, 1999. STÝBLO, J. Jak vybírat spolupracovníky. Praha : Montanex, 1994. BOLLES, R. N. Jaké barvy je tvůj padák. Praha : Pragma, 1998. PAULÍK, K. aj. Kapitoly z biodromálního poradenství. Ostrava : OU, 1994. Materiály a www. stránky MPSV. Materiály ÚP Ostrava.

Požadavky

Zpracování a následující prezentace zadaných témat a úkolů jako předpoklad pro udělení zápočtu.

Garant

PhDr. Eva Micková

Vyučující

PhDr. Eva MickováPhDr. Eva Micková