Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika (KPS / KBPOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / KBPOL - Sociální politika, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tutoriály:Orientace v základních pojmech.1. Vymezení a pojetí sociální politiky - sociální politika a lidský potenciál, sociální politika a sociální práce, funkce sociální práce.2. Subjekty a objekty sociální politiky.3. Sociální stát (welfare state) - hlavní rysy, typologie a funkce sociálního státu, krize sociálního státu.4. Sociální události - chudoba, sociální vyloučení, nezaměstnanost.5. Sociální pojištění - nemocenské pojištění, důchodové pojištění, penzijní připojištění v ČR.6. Státní sociální podpora.7. Sociální pomoc - pomoc v hmotné nouzi a sociální služby v ČR,Organizační zajištění:Tutoriál rozšiřuje znalosti získané na základě studia základní i doporučené literatury zejména o témata, která vyžadují aplikaci a doplnění konkrétních příkladů ze sociální praxe.Tutoriál si klade za cíl motivovat studenty k systematickému samostatnému studiu. Studenti mohou využívat ke konzultacím (individuálním a skupinovým) také konzultační hodiny vyučujících určené pro KS.Distanční studium:Rozšíření orientační poznatkové základny kontaktní výuky.Cíle a základní principy sociální politikyFunkce a nástroje sociální politiky.Vývoj a změny v sociální politice ČR.Sociální zabezpečení jako systém sociální ochrany, základní principy, faktory a financování.Rodinná politika, politika bydlení a zdravotní politika.Politika zaměstnanosti a vzdělávací politikaOrganizační zajištění:Distanční výuka probíhá formou samostudia na základě doporučené literatury. Studenti mohou využívat zdroje dostupné v univerzitní knihovně a studovně FF OU nebo komunikaci s vyučujícím prostřednictvím e-mailu. Na Portálu OU jsou zveřejněny tématické okruhy poznatků požadovaných ke zkoušce.

Získané způsobilosti

Student získá poznatky nejen z teorie sociální politiky (cíle, principy, funkce a nástroje sociální politiky), ale i praktické poznatky z jednotlivých oblastí sociální politiky (sociální zabezpečení, rodinná politika, politika zaměstnanosti, vzdělávací politika, zdravotní politika, politika bydlení). Student bude schopen definovat sociální problémy jako je chudoba, sociální vyloučení, nezaměstnanost, stárnutí populace, změny v rodině. Na základě těchto poznatků bude schopen rozlišit hlavní oblasti sociální politiky včetně nástrojů a opatření, které tyto sociální problémy řeší.

Literatura

PRŮŠA, L. Ekonomie sociálních služeb. Praha : ASPI, 2007. Halásková, R. Kapitoly ze sociální politiky. Ostrava FF OU, 2003. MAREŠ, P. Nezaměstnanost jako sociální problém. Praha: SLON, 2006. KREBS, V. a kol. Sociální politika. Praha : ASPI, 2007. Francová,H., Novotný, A. Sociální politika v základech. Praha: Triton, 2008. MATOUŠEK, O. Sociální služby. Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-310-9.VEČERA, M. Sociální stát - východiska a přístupy. Praha : SLON, 1994. Mareš, P. Sociologie nerovnosti a chudoby. Praha : SLON, 1999. Keller, J. Soumrak sociálního státu. Praha: SLON, 2005. Brdek, M.:. Trendy v evropské sociální politice. Praha: ASPI, 2002. Tomeš, I. Úvod do teorie a metodologie sociální politiky. Praha: PORTÁL, 2010. MUSIL, L. (ed). Vývoj sociálního státu v Evropě. Brno: Doplněk, 1996. Konopásek, Z. Estetika sociálního státu. Praha: G+G, 1998. Potůček, M. Křižovatky české sociální reformy. Praha: SLON, 1999. Vacík, A. Právo sociálního zabezpečení. Pelhřimov: Aleš Čeněk, 2002. MUNKOVÁ,G. a kol. Sociální politika v evropských zemích. Praha : Karolinum, 2005. Sociální práce/Sociálna práca. Tomeš, I. a kol. Sociální správa. Praha: Portál, 2002. SIROVÁTKA, T. Sociální zabezpečení. Brno : MU, 1997. Rosner, P. G. The economics of Social Polisy. Cheltenham,Northampton: Edward Elgar Publishing, 2003.

Požadavky

Písemná zkouška.

Garant

Ing. Renáta Halásková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Renáta Halásková, Ph.D.