Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociálně právní problematiky (KPS / KBUPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / KBUPR - Úvod do sociálně právní problematiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tutoriály:1. a 2. Právo a jeho funkce ve společnosti - pojem práva, právo a člověk, postavení člověka v právu - pojem svobody a rovnosti, člověk jako subjekt práva, kultura práva, právní vědomí, morálka spravedlnost, bezpráví a nespravedlnost.3. Prameny práva a právní skutečnosti - pojem pramenů práva, jejich druhy, pojem a druhy právních skutečností.4. Právní systémy - systém kontinentální, angloamerický, islámský.5. Systém práva - právo hmotné, právo procesní, právo veřejné, právo soukromé, právní odvětví.Distanční studium:Legislativní proces - zákonnost, zákonodárství, legislativní pravomoc, způsob právní úpravy - právní úprava zákonná, kodifikace, změna právní úpravy, novelizace.Legislativní technika a právní jazyk, právní norma - srozumitelnost právní normy, právní jazyk a jeho sémantické vlastnosti, definice právní normy, její řazení v systému společenských norem, její logická struktura, druhy.Ústavní systém ČR - ústavní pořádek ČR, Ústava ČR, její systematické členění, politický systém parlamentní demokracie, pojem demokratického právního státu, jeho principy.Tři složky státní moci - zákonodárná, výkonná a soudní, jejich orgány, složení, ustanovování, vzájemné vztahy, mandát člena zákonodárného sboru, jeho ukončení.Listina základních lidských práva svobod - její členění, politická práva, práva národnostních a etnických menšin, hospodářská, sociální a kulturní práva, právo na soudní a jinou právní ochranu.Občanská práva a jejich zákonné vyjádření - právo petiční, shromažďovací, sdružovací - politické strany a hnutí, státní symboly ČR, sbírka zákonů.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu studenti získají orientaci v základních teoreticko-právních pojmech, jejich prostřednictvím pak budou schopni realizovat výklad Ústavy ČR. Osvojí si problematiku základních lidských práv a svobod, budou znát jejich zákonnou úpravu. Z problematiky lidských práv bude zdůrazněna problematika hospodářských, kulturních a sociálních práv a jejich návaznost na normy nižší právní síly v sociální oblasti. Studenti se naučí schopnosti vnímat právní řád v oblasti sociální provázaně, tedy skrze ústavu ČR a Listinu základních práv a svobod budou schopni vyhledat i normy nižší právní síly v této oblasti.

Literatura

Listina lidských práv a svobod - z.č. 2/1993 Sb. v platném znění). Knapp, V. Teorie práva. Praha: C.H.BECK, 1995. Ústava ČR - z.č. 1/1993 Sb. ve znění pozdějších předpisů. Zoubek, V., Gerloch, A., Hřebejk, J. Ústavní systém České republiky. Záklay českého ústavního práva. Praha 1994. Praha: Prospectrum, 1994. z.č. 3/1993 Sb. - o státních symbolech ČR. z.č. 107/1999 Sb. - o jednacím řádu Senátu. z.č. 247/1995 Sb. - o volbách do Parlamentu ČR. z.č. 352/2001 Sb. - o užívání státních symbolů ČR. z.č. 545/1992 Sb. - o sbírce zákonů. z.č. 90/1995 Sb. - o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Požadavky

Zkouška formou písemného testu. Znalosti právních norem a aktivní práce s příslušnou právní normou.

Garant

JUDr. Petr Hampel, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Petr Hampel, Ph.D.