Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociologie (KPS / KBUVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / KBUVS - Úvod do sociologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tutoriály:1. Proč sociologie v studijním programu sociální práce? "Předchůdci" sociologie - Platón, Aristoteles, Machiavelli, utopické teorie, teorie společenské smlouvy (J. Locke, T. Hobbes, J. J. Rousseau), osvícenství, C. H. Saint-Simone.2. Americká sociologie I - počátky, chicagská škola, W. I. Thomas, F. Znaniecki, P. Sorokin, P. F. Lazarsfeld a kvantitativní výzkum, funkcionální strukturalismus - T. Parsons, R. K. Merton3. Americká sociologie II - Ch. W. Mills a teorie konfliktu. Americká sociologie do 60.let 20.stol - rozvoj interpretativního paradigmatu.4. Frankfurtská škola a marxismus po Marxovi.5. Francouzská sociologie 20.století - (R. Aron, A. Touraine, P. Bourdieu, M. Foucalt, C. Levi-Strauss.6. Německá a britská sociologie 20.století - A. Giddens, N. Elias, N. Luhmann, R. Dahrendorf, U. Beck.Organizační zajištění:Tutoriál poskytuje studentům základní znalosti z předmětných okruhů a orientuje je v doporučené literatuře. Základní metodou tutoriálu je přednáška, doplněná diskuzi o tématech celého kurzu, opírající se o prostudovanou Cílem tutoriálu je rovněž motivovat studenty k systematickému samostatnému studiu. Studenti mohou využívat konzultační hodiny k individuálním a skupinovým konzultacím.Distanční studium:Okolnosti a příčiny vzniku sociologie. Dvojí reakce - A. Comte a K. Marx; základní postuláty jejich sociologie.Druhá generace "otců zakladatelů" (H. Spencer, L. Ward, F. Tönnies).Émile Durkheim a Max Weber.Sociologie V. Pareta. G. Simmel a formální sociologie.Česká sociologie - historie a současnostSociologické školy, směry a paradigmata.Organizační zajištění:Distanční výuka probíhá formou samostudia opírajícího se studijní oporu. Opora je členěná dle jednotlivých okruhů, uvádí adresné odkazy na studijní literaturu a stanovuje pojmy, jejichž znalost je nezbytná pro zvládnutí daného okruhu. Studenti mohou využívat zdroje dostupné v univerzitní studovně a studovně FF OU a rovněž komunikaci s vyučujícím prostřednictvím e-mailu.

Získané způsobilosti

Student zná vývoj názorů na vznik a fungování "společnosti" od antiky do konce 18. století. Zná a chápe okolnosti a příčiny vzniku sociologie (průmyslová revoluce a s ní související procesy), její vývoj do současnosti. Porozumí vztahu a rozdílům mezi sociologií a sociální práci a chápe význam sociologie pro sociální práci. Rozvíjí a upevňuje teoretické kompetence; získá znalosti a dovednosti umožňující reflektovat sociální realitu makro úrovni.

Literatura

Keller, J. Dějiny klasické sociologie. Praha, Slon, 1996. Cuin, Ch. - H., Grealse, F. Dějiny sociologie. Praha, 2004. Thompson, K. Klíčové citace v sociologii. Hlavní myslitelé, pojmy a témata. Brno, 2001. Weber, M. Metodologie, sociologie a politika. Praha, 1998. Šubrt, J. Postavy a problémy soudobé teoretické sociologie. Praha, 2001. BERGER, P., L. Pozvání do sociologie. Brno, 2003. Durkheim, E. Pravidla sociologické metody. Praha, 1969. Montoussé, M., Renouard, G. Přehled sociologie. Praha, 2005. Szczepanski, J. Sociológia. Vývin problematiky a metod. Bratislava, 1967. Kol. Sociologické školy, směry paradigmata. Praha, 2000. Sociologický časopis. Jandourek, J. Sociologický slovník. Praha, 2001. Osborne, R., Van Loon, B. Sociologie. Praha, 2002. MERTON, R., K. Studie ze sociologické teorie. Praha : Slon, 2000. Keller, J. Úvod do sociologie. Praha, 2002. Velký sociologický slovník I., II. Praha, 1996.

Požadavky

Zpracování konspektu zadaného textu, zápočtový test.

Vyučující

PhDr. Petr Saforek