Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie (KPS / KBZAE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / KBZAE - Základy ekonomie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tutoriály:1. Základní východiska ekonomie - potřeby, výroba, ekonomické statky.2. Vznik a vývoj trhu - typy trhů, tržní mechanismus3. Fungování tržního mechanismu - poptávka, nabídka, cena4. Chování spotřebitele na trhu.5. Makroekonomické veličiny a jejich měření, ekonomický růst a hospodářský cyklus6. Státní rozpočet a fiskální politika7. Veřejná ekonomika, veřejný sektor a veřejný rozpočet8. Sociální ekonomika a sociální podnikOrganizační zajištění:Tutoriál rozšiřuje znalosti získané na základě studia základní i doporučené literatury zejména o témata, která vyžadují aplikaci a doplnění konkrétních příkladů z ekonomické praxe. Tutoriál si klade za cíl motivovat studenty k systematickému samostatnému studiu. Studenti mohou využívat ke konzultacím (individuálním i skupinovým) také konzultační hodiny vyučujících určené pro KS.Distanční studium:Rozšíření okruhů orientačně probíraných v rámci tutoriálu.Úvod do ekonomie, etapy vývoje ekonomie jako vědy.Náklady firmy a její nabídkaÚloha státu v ekonomiceInflace a nezaměstnanostPeníze a monetární politikaOrganizační zajištění:Distanční výuka probíhá formou samostudia na základě doporučené literatury. Studenti mohou využívat zdroje literatury dostupné v univerzitní knihovně a studovně FF OU nebo komunikaci s vyučujícím prostřednictvím e-mailu. Na Portále OU jsou zveřejněny okruhy pro vypracování témat seminárních prací k zápočtu.

Získané způsobilosti

Studenti získají nejen teoretické, ale i praktické poznatky základních ekonomických souvislostí se zaměřením na ekonomické a sociální vztahy a problémy. Budou schopni rozlišit základní oblasti z mikro a makroekonomie. Budou schopni definovat vztahy související s úlohou státu a trhu v ekonomice. Dále získají i ucelený přehled o vybraných oblastech ekonomiky (veřejná ekonomika, veřejný sektor, sociální ekonomika).

Literatura

VLČEK, J. a kol. Ekonomie pro neekonomy. Praha : Codex Bohemia, 2000. HOLMAN, R. Makroekonomie. Praha : C. H. Beck, 2004. FIALOVÁ, H. Malý ekonomický výkladový slovník. Praha : A.plus, 1998. MACÁKOVÁ, L. Mikroekonomie. Praha : Melandrium, 2002. GILLESPIE, A. Přehled ekonomie. Praha : Grada Publishing, 2005. HOLMAN, R. Základy ekonomie. Praha : C.H. Beck, 2000. HALÁSKOVÁ, R. Základy ekonomie. Ostrava : FF OU, 2008. VLČEK, J. a kol. Ekonomie a ekonomika. Praha : ASPI, 2007. LIŠKA, V. Makroekonomie. Praha : Professional Publishing, 2002. HALÁSKOVÁ, M., KOVÁŘ, J. Veřejná ekonomika a správa. Ostrava : VŠB-TU, 2004.

Požadavky

Podmínkou úspěšného absolvování předmětu a získání zápočtu je účast na kontaktní výuce a zpracování zadaného seminárního úkolu v rozsahu cca 5 stran textu

Garant

Ing. Renáta Halásková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Renáta Halásková, Ph.D.