Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy metodologie a statistiky (KPS / KBZMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / KBZMS - Základy metodologie a statistiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy přednášeného učivaČást metodologická: 1. Vědecké poznání, pojmy metodologie, metoda, věda. 2. Typy výzkumů z hlediska výzkumné strategie. Kvantitativní a kvalitativní výzkum.3. Struktura a ověřování teorií, výzkumný problém, hypotézy, proměnné.Část statistická:1. Pojetí a členění statistiky, měření a druhy stupnic. 2. Empirická rozdělení, způsoby vyjádření, numerické charakteristiky.3. Testování statistické významnosti, druhy testů. Organizační zajištění: Tutoriál rozšiřuje znalosti studentů získané studiem distančního textu (k dispozici na www stránkách katedry spolu s harmonogramem výuky) a další základní literatury. Je zaměřen na stěžejní témata vztahující se k realizaci výzkumů a jejich zpracování. V rámci tutoriálu je umožněna diskuse opírající se o prostudovanou literaturu a skupinová práce při řešení úkolů. Tutoriál si klade za cíl motivovat studenty k systematickému samostatnému studiu. Studenti mohou využívat ke konzultacím (individuálním a skupinovým) také konzultační hodiny vyučujících určené pro KS.Distanční studiumTématické okruhy pro samostudiumČást metodologická: 1. Výběry vzorků, náhodné a nenáhodné výběry a jejich typy. 2. Metody získávání dat, rozdělení metod, otázky reliability a validity. Část statistická:1. Řešení úloh z oblastí popisné statistiky (míry centrální tendence, míry variability, korelace).2. Řešení úloh z oblasti testovací statistiky (vybrané parametrické a neparametrické testy významnosti).Organizační zajištění:Distanční výuka probíhá formou samostudia opírající se o distanční text a další uvedenou základní a doporučenou literaturu. Studenti mohou využívat zdroje dostupné v univerzitní studovně a studovně FF OU. Lze využít konzultace s vyučujícím, buď osobně nebo prostřednictvím e-mailu.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o problematice metodologie ve vztahu k budování vědeckého poznání. Osvojí si potřebné znalosti a dovednosti pro navržení a realizaci vlastního výzkumu a posouzení uskutečněných výzkumů. Bude způsobilý formulovat výzkumný cíl a otázky, vybrat metody sběru dat a adekvátně zvolit výzkumný soubor osob. Bude schopen statisticky zpracovat údaje, interpretovat výsledky a napsat zprávu z výzkumu. Vytvoří si obraz o možnostech statistického zpracování údajů, jejich interpretaci a o obsahu zprávy o výzkumu. Z hlediska profilových kompetencí student získá především základy teoretických a výzkumných kompetencí.

Literatura

CHRÁSKA, M. Úvod do výzkumu v pedagogice. Základy kvantitativně orientovaného výzkumu. Olomouc : PdF UP, 2003. REITEROVÁ, E. Základy statistiky pro studenty psychologie. Olomouc : FF UP, 2000. DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost: příručka pro uživatele. Praha : Karolinum, 2000. VALOUŠEK, CH. Metodologie pro studenty psychologie. Olomouc : FF UP, 1997. VALOUŠEK, CH, KUBICOVÁ, A. Metodologie 1. Distanční text. Ostrava : FF OU, 2005. HENDL, J. Přehled statistických metod zpracování dat : analýza a metaanalýza dat. Praha : Portál, 2004. GAJDA, V. Příklady ze statistiky. Ostrava : PdF OU, 1999. FERJENČÍK, J. Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha : Portál, 2000. STRAUSS, A., CORBINOVÁ, J. Základy kvalitativního výzkumu. Boskovice : Albert, 1999.

Požadavky

V průběhu semestru budou mít studenti za úkol zpracovat písemný rozbor časopiseckého článku, v němž je prezentována zpráva o výzkumu. Kromě toho v rámci samostudia studenti řeší úlohy ze statistiky, které jsou během kontaktní výuky zadány. Součástí zkoušky je kontrola zadaných úkolů a praktická aplikace teoretických poznatků na konkrétních příkladech.

Garant

Mgr. Alina Cogiel, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. František Baumgartner, CSc.Mgr. Alina Cogiel, Ph.D.doc. PhDr. František Baumgartner, CSc.Mgr. Alina Cogiel, Ph.D.