Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organizace a techniky duševní práce (KPS / KOTDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / KOTDP - Organizace a techniky duševní práce, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz se realizuje jako tutoriál, konzultace s vyučujícím a samostatné studium.Tutoriál obsahuje témata:1. Techniky duševní práce, význam, použití, členění podle koloběhu informací.2. Racionální vizuální příjem informací.3. Racionální čtení a příjem informací v rámci rozhovoru. 4. Racionální komunikace s lidmi 5. Tvořivost 6. Koncentrace pozornosti, paměť. Organizační zajištění tutoriálu Tutoriál rozšiřuje znalosti studentů získané studiem odborné literatury a dosavadními vlastními zkušenostmi. Hlavní problémy a otázky jsou zahrnuty ve dvou distančních textech ( viz seznam studijní literatury - studentům jsou k dispozici ne webových stránkách nebo v sešitové formě). Tutoriál umožňuje ujasnění vlastních názorů v diskusi s učitelem i ostatními studenty opírající se o prostudovanou literaturu a konkrétní příklady z praxe. Při řešení problémových témat se využívá individuální prezentace určitého problému i skupinové práce..Organizační zajištění distančního samostatného studia:Distanční výuka probíhá formou samostatného studia a konzultací s vyučujícím. Samostatné studium se realizuje ve dvou krocích: v prvním kroku si student osvojuje určená témata a zpracovává stanovený úkol. Po jeho odevzdání mu učitel sdělí v rámci osobních konzultací nebo v elektronické komunikaci hodnocení a podněty k zamyšlení a dalšímu studiu. Ve druhém kroku student samostatně dále rozvíjí, doplňuje a v praxi ověřuje své poznatky a podle potřeby konzultuje s učitelem. Témata pro samostatné studium:? Osobní informační systém.? Zvládání manipulací v komunikaci.? Techniky asertivního jednání s lidmi.? Strategie a taktiky řešení konfliktů.? Racionální hospodaření s časem? Prokreativní a antikreativní faktory ? Racionální hospodaření s časem.? Možnosti eliminování negativního vlivu stresu na duševní práci. Studenti mohou využívat zdroje dostupné v univerzitní studovně a studovně FF OU, komunikaci s vyučujícím prostřednictvím e-mailu.

Získané způsobilosti

Student v předmětu uplatňuje a prohlubuje znalosti o možnostech uplatnění různých racionálních způsobů a prostředků při příjmu uchování a zpracování informací i při jejich výměně s ostatními lidmi. Primárně rozvíjí praktické kompetence pro organizaci vlastní duševní práce, studium, komunikaci.

Literatura

PAULÍK, K. Jak zlepšit duševní práci. Ostrava : OU, 2004. Plamínek, J. Sebepoznání, sebeřízení a stres. Praha: Management Press, 2008. Paulík, K. Vyjednávání a řešení konfliktů. Ostrava: FF OU, 2005. BISHOF, A., BISHOF, K. Aktivní sebeřízení. Jak získat kontrolu nad svým časem a prací. Praha: Grada, 2005. PAULÍK, K. Asertivita v jednání s lidmi. Ostrava: FF OU, 2005. PRAŠKO, J., PRAŠKOVÁ, H. Asertivitou proti stresu. 2. vydání. Praha: Grada, 2007. MIKA J. Jak modifikować wlastne zachowanie. Warszawa: PWN, 1987. Zielke, W. Jak racionálně studovat. Praha: Svoboda, 1984. Gruber, D. Jak se efektivně učit cizí jazyk. Praha: Management Press, 1999. Praško, J. Jak vybudovat a posílit sebedůvěru. Praha: Grada, 2007. SCHNEIDEROVÁ, A., SCHNEIDER, M. Komunikační dovednosti. Text pro distanční studium. Ostrava: FF OU, 2008. MIKULÁŠTÍK, M. Komunikační dovednosti v praxi. Praha: Grada, 2003. BIRKENBIHL, V. F. Nebojte se myslet hlavou. Praha: Portál, 2002. Křivohlavý, J. Pozitivní psychologie. Praha: Portál, 2004. CAPPONI V., NOVÁK, T. Sám sobě mluvčím. Jak prezentovat sám sebe. Praha: Grada, 1994. GRUBER D. Time management. Rady a tipy jak efektivně hospodařit s časem. Praha: Management Press, 2002. LAIROVÁ, S. Trénink paměti. Praha: Portál, 1999. KIRST, W., DIEKMEYER, U. Trénink tvořivosti. Praha: Portál, 1998. Low, A. Trénink vůle. Brno: Era, 2003. Dupuy, E. Úspěšný dialog. Praha: Portál, 2003.

Požadavky

Záměrné rozvíjení vlastních schopností racionálně pracovat s informacemi a efektivně využívat daných možností. Zpracování písemné seminární práce charakterizující vlastní postoje k technikám duševní práce a zkušenosti z jejich praktického využití (jakých technik využívám ve svém životě a proč).

Garant

prof. PhDr. Karel Paulík, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Karel Paulík, CSc.prof. PhDr. Karel Paulík, CSc.