Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie a sociologie organizací (KPS / KPSOG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / KPSOG - Psychologie a sociologie organizací, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tutoriál: 1. Funkce předmětu. Definice - vymezení pojmů, vztah jedince a organizace, organizace jako předmět zkoumání. 2. Psychologické aspekty vytváření organizace. Složky lidské psychiky uplatňující se ve vztahu jedince a organizace. 3. Typy organizací. Výrobní (průmyslový podnik), tržní a netržní. Totální instituce.1. 4. Organizace a v. řízení organizací. Organizační uspořádání, styly řízení. Technické, technologické a psycho-sociální aspekty. Řízení organizací, specifika a funkce. 5. Moc a autorita v organizaci. Vznik, distribuce, funkce, rozložení. 6. Organizační změna. Typy - restrukturalizace, reorganizace, reengineering. Psychologicko-sociologické konsekvence organizačních změn.Distanční výuka:1. Sociologie organizace - etapy, základní teorie. Předpoklady vzniku a znaky moderní byrokracie. Byrokratické dysfunkce a teorie omezené racionality. Organizace z pohledu hlavních paradigmat sociologie.2. Průmyslový podnik jako organizace.3. Normy a normativy v organizaci - organizační řád, pracovní řád, systém řízení jakosti.4. Komunikace v organizaci - prvky, funkce, typy. Psychologické aspekty komunikace v organizaci5. Lidé v organizaci - dilema formálních a neformálních struktur, cílů a zájmů.Teorie motivace.Organizační zajištěníStudentům je na www stránkách katedry k dispozici studijní opora. V rámci tutoriálu jsou formou přednášky, demonstrace a projekce prezentována uvedená témata; dialogickými postupy jsou uvedena témata distanční výuky a problematika obsahu a formy seminární práce. Studenti mohou využívat zdroje dostupné v univerzitní studovně a studovně FF OU, také komunikaci s vyučujícím prostřednictvím e-mailu.

Získané způsobilosti

Student zná významové konotace pojmu organizace a umí je aplikovat a používat. Zná historii zkoumání organizace z psychologických a sociologických pozic, současné poznatky z této oblasti a dovede je využívat a aplikovat. Zpracuje seminární práci (viz požadavky na studenta). Rozvíjí kompetence teoretické, psychosociální (komunikační dovednosti) a manažerské.

Literatura

Anderson, N. (ed.). Handbook of industrial, work and organizational psychology. London: Sage, 2001. PAULÍK, K. Obecná psychologie. Ostrava: Ostravská univerzita, 2002. Giddens, A. Sociologie. Praha: Argo, 1999. Keller, J. Sociologie byrokracie a organizace. Praha: SLON, 2007. ŠTIKAR, J., RYMEŠ, M., RIEGEL, K., HOSKOVEC, J. Základy psychologie práce a organizace. Praha: Karolinum, 1996. LUKÁŠOVÁ, R., RAIS, K. Organizace a lidé. Brno: Zdeněk Novotný, 2001. Tyson, S., Jackson, T. Organizační chování. Praha: Grada, 1997. Bělohlávek, F. Organizační chování. Jak se každý den chovají spolupracovníci, nadřízení, podřízení?. Olomouc: Rubico, 1996. Zucha, R.O. Praktická příprava manažera. Praha: Management Press, 1993. KOTARBIŃSKI, T. Praxeologie. Praha: Academia, 1972. Bedrnová, E., Nový, I. a kol. Psychologie a sociologie řízení. Praha: Management Press, 1998. Hammer, M., Champy, J. Reengineering - radikální proměna firmy: manifest revoluce v podnikání. Praha: Management Press, 2000. NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie organizace. Praha: Grada, 2005. Velký sociologický slovník I., II. Praha: Karolinum, 1996.

Požadavky

Průběžná příprava, konzultace, zpracování seminární práce na zadané - zvolené téma. Zkouška, jejíž součástí je i diskuse tématu seminární práce.

Garant

PhDr. Petr Saforek

Vyučující

PhDr. Petr SaforekPhDr. Petr Saforek