Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie zdraví a nemoci (KPS / KPZDR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / KPZDR - Psychologie zdraví a nemoci, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tutorial (témata jsou specifikována v distančním textu) Pojetí zdraví v historii a současnosti. Předmět psychologie zdraví. Psychosomatika, behaviorální medicína, duševní hygiena.Pojetí nemoci v historii a současnosti. Prožívání nemoci, autoplastické aspekty nemoci. Vztah pacienta a léčebného personálu. Organizační zajištěníTutorial rozvíjí informace, které si student osvojí studiem distančního textu, který je k dispozici v univerzitní prodejně. V rámci tohoto textu plní předepsané úkoly, které může diskutovat s vyučujícím osobně, ale i prostřednictvím internetu nebo v rámci konzultací. Distanční výuka (témata jsou specifikována v distančním textu). Problematika psychické zátěže a stresu. Protektivní a rizikové faktory zdraví Programy podpory zdraví Zdravý životní způsobOrganizační zajištěníDistanční výuka probíhá formou samostudia a opírá se o distanční text, který je zpracován programovanou formou. Každé téma zahrnuje formulaci studijních cílů, klíčová slova, přípravný úkol, souhrn, kontrolní otázky a úkoly a vybranou literaturu. Studenti v rámci této výuky využívají všechny bibliogragfické zdroje, které jsou k dipozici na OU. Písemná zkouška spočívá v kombinaci alternativních a volných odpovědí studenta.

Získané způsobilosti

Student získá schopnost orientovat se v základních psychologických aspektech problematiky zdraví a nemoci, včetně rozhodujících souvislostí disciplin behaviorální medicíny. Ovládá systémové pojetí psychologického stresu jako závažného etiopatogenetického faktoru a umí podrobně popsat všechny jeho relevantní moderátory. Orientuje se v základní struktuře a klinickém obrazu psychosomatických onemocnění. Je způsobilý v teoretické rovině analyzovat základní interakce léčebného personálu a pacienta. Disponuje znalostmi o rozhodujících programech podpory zdraví a zásadách jejich projektování a umí vyhodnotit alespoň jednou diagnostickou metodu měřící kvalitu života. Dokáže zpracovat psychologickou charakteristiku nemocného člověka v kontextu s rozhodujícími faktory jeho sociální situace. Předmět rozvíjí především teoretické, diagnostické a projektové kompetence.

Literatura

Míček, L. Duševní hygiena. Praha: SNP, 1986. Křivohlavý, J. Psychologie nemoci. Praha: Grada, 2002. MLČÁK, Z. Psychologie zdraví a nemoci. Ostrava : FF OU, 2004. Kebza, V. Psychosociální determinanty zdraví. Academia, 2005. HOLČÍK, J., ŽÁČEK, A. Sociální lékařství. Brno: MU, 1995. BEDRNOVÁ, E. Duševní hygiena a sebeřízení pro vysokoškoláky a mladé manažery. Praha: Fortuna, 1999. SARAFINO, E. Health psychology. London: Wiley, 2001. KŘIVOHLAVÝ, J. Psychologie zdraví. Praha: Portál, 2003. Vašina, B. Psychologie zdraví. Distanční text. Ostrava: FF OU, 1999. BAŠTECKÝ, J. A KOL. Psychosomatická medicína. Praha: Grada, 1993. Mohapl, P. Úvod od psychologie zdraví a nemoci. Olomouc: AUPO 33/1993, 1993. Mlčák, Z. Základy psychopatologie. Ostrava: PdF OU, 2003. Hladký , J. a kol. Zdravotní aspekty zátěže a stresu. Praha: UK, 1996.

Požadavky

Vypracování písemné psychologické charakteristiky nemocného člověka zahrnující i sociálně pracovní analýzu a prognózu jeho situace. Úspěšné absolvování písemné zkoušky.

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Mlčák, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeněk Mlčák, Ph.D.doc. PhDr. Zdeněk Mlčák, Ph.D.