Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řízení lidských zdrojů (KPS / KRLZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / KRLZD - Řízení lidských zdrojů, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tutoriál (témata jsou konkretizována v distančním textu):Historie managementu lidských zdrojů, teorie personálního řízení (od klasických k postmoderním)Specifika managementu v sociální práciČlověk a organizace - jeho osobnostní předpoklady, vztahy mezi lidmi, kultura organizaceLidé v organizační struktuře, analýza pracovního místaHodnocení pracovního výkonuTýmová práceDelegování a kontrolováníOrganizační zajištění: Tutoriál rozšiřuje znalosti studentů získané studiem distančního textu (studentům je k dispozici na www stránkách katedry spolu s harmonogramem přímé výuky) o další témata, zaměřuje se na stěžejní poznatky konkrétních témat, na témata problémová. Tutoriál umožňuje diskuzi opírající se o prostudovanou literaturu, uvedení konkrétních příkladů z praxe, skupinovou práci při řešení problémových témat. Studenti mohou využívat ke konzultacím také konzultační hodiny vyučujících určené pro KS. V přímé výuce jsou využívány licencované videoprogramy a řešení modelových situací. Jsou zadány otázky pro sběr informací v rámci odborných praxí.Distanční výuka (témata jsou konkretizována v distančním textu):Role a osobnost manažera Modely manažerských kompetencí Kariéra manažera, osobnostní rozvoj Styly vedení Komunikace v organizaci - komunikační média v organizaci, komunikační kanály, komunikační styly v závislosti na stylech vedení Řešení konfliktů a problémů v řízení Koučování Time management Organizační zajištění: Distanční výuka probíhá formou samostudia opírajícího se o návodný distanční text zahrnující problémové otázky, příklady a úkoly k řešení (s řešením i k zamyšlení), korespondenční úkoly, odkazy na další studijní zdroje. Studenti mohou využívat zdroje dostupné v univerzitní studovně a studovně FF OU, také komunikaci s vyučujícím prostřednictvím e-mailu. Na Portálu OU jsou zveřejněny okruhy poznatků požadovaných ke zkoušce, elektronická databáze Student umožňuje kontrolu úspěšnosti u zkoušky. Písemné testy jsou založeny především na volných odpovědích, na komparaci a nalezení souvislostí mezi jevy.

Získané způsobilosti

Student v předmětu rozvíjí teoretické a metodologické kompetence, uplatňuje a prohlubuje znalosti metodologie společenskovědního výzkumu při přípravě projektů zaměřených na řízení organizací sociálních služeb. Osvojuje si znalosti a dovednosti koncipovat a realizovat programy, projekty a plány rozvoje sociálních institucí. Zdokonaluje své manažerské kompetence, a to od realizace vizí, strategií a plánů organizací, přes marketing v sociálních organizacích a jejich propagaci, ke způsobilostem k řízení sociálních organizací a týmů, formování hodnot, postojů, etických, právních norem a dalších aspektů kultury organizace. Rozvíjí sefmanagement autodiagnostikou, reflexí a kritickým hodnocením projektů (individuálních a týmových) prezentovaných prostřednictvím didaktické techniky.

Literatura

Margretta, J. Co je management. Jaká je jeho úloha a proč je věcí každého z nás. Praha: Management Press, 2004. DONNELLY, J. H., GIBSON. J. L., IVANCEVICH, J. M. Management. Praha: Grada, 1997. BĚLOHLÁVEK, F., KOŠŤAN, P., ŠULEŘ, O. Management. Olomouc: Rubico, 2001. Coulshed, V., Mullender, A. Management in Social Work. Basingstoke: Palgrave, 2001. Matoušek, O. a kol. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. Armstrong, M. Personální management. Praha: Grada, 1999. SCHNEIDEROVÁ, A. Personální řízení. Distanční studijní text. Ostrava: PdF OU, 2003. TURECKIOVÁ, M. Řízení a rozvoj lidí ve firmách. Praha: Grada, 2004. Koubek, J. Řízení lidských zdrojů. Praha: Management Press, 1997. NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie organizace. Praha: Grada, 2005. Urban, J. Výkladový slovník. Řízení lidských zdrojů a anglickými ekvivalenty. Praha: ASPI Publishing, 2004. KAPLAN, R. S., NORTON, D. P. Balanced scorecard. Strategický systém měření výkonnosti podniku. 4.vyd. Praha: Management Press, 2005. časopisy Moderní řízení, Psychologie v ekonomické praxi, Personál aj. Hospodářské noviny. Bělohlávek, F. Jak řídit a vést lidi. Praha: Computer Press, 2000. VÍTKOVÁ, M. Kapitoly z personálního řízení pro neziskové organizace. Hradec Králové: Gaudeamus, 2004. PALÁN, Z. Lidské zdroje. Praha: Academia, 2002. Werther, W., Keith, D. Lidský faktor a personální management. Praha: Victoria Publishing, 1992. PEDLER,M., BURGOYNE, J., BOYDELL,T. A. Manager´s Guide to Self - Development. London, 1991. MALACH, J., SCHNEIDEROVÁ, A. Manažer vzdělávání dospělých ve veřejné správě. Ostrava: PdF OU, 2004. LUKÁŠOVÁ, R., NOVÝ, I. a kol. Organizační kultura. Praha: Grada, 2004. COLE, G.A. Personnel Management - Theory and Praktice. Ashford: Colour Press, 1996. Bedrnová, E. , Nový, I. a kol. Psychologie a sociologie řízení. Praha: Management Press, 1999. PLAMÍNEK, J., FIŠER, R. Řízení podle kompetencí. Praha: Grada, 2005. Jarošová, E., Komárková, R., Pauknerová, D., Pavlica,K. Trénink sociálních a manažerských dovedností. Metodická příručka. Praha: Management Press, 2001. ĆAKRT, M. Typologie osobnosti pro manažery. Praha: Management Press, 2001. Adair, J. Vytváření efektivních týmů. Praha: Management Press, 1994.

Požadavky

Autodiagnostika, analýza případových studií, cvičení sociálních manažerských dovedností. Zpracování projektu zaměřeného na zřízení sociální instituce nebo její řízení a jeho obhajoba.

Garant

PhDr. Anna Schneiderová, CSc.

Vyučující

PhDr. Anna Schneiderová, CSc.PhDr. Anna Schneiderová, CSc.