Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do psychologie (KPS / KUVPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / KUVPS - Úvod do psychologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tutoriály:1. Úvod, program, literatura.2. Předmět psychologie v historickém kontextu vývoje názorů předvědecké a vědecké období psychologie.3. Hlavní teoretické a aplikační oblasti v psychologii, vztah psychologie k dalším vědám o člověku. Psychologická odborná terminologie. Etické principy v psychologii.4. Různé možnosti přístupu k objasňování duševního života člověka (asocianismus, gestaltismus, teorie vrstev psychiky, reflexní teorie, pojetí vědomých a nevědomých psychických jevů). Psychologický vědecký jazyk a odborná terminologie.5. Psychodiagnostika, psychologická intervence v sociální práci. Psychologie a vědecký výzkum.Organizační zajištění:Tutoriál rozšiřuje znalosti studentů získané studiem distančního textu (studentům je k dispozici na www stránkách katedry spolu s harmonogramem přímé výuky) zejména o podrobnosti a praktické příklady a aplikace, která distanční texty neobsahují, zaměřuje se na stěžejní poznatky konkrétních témat, na témata problémová. Tutoriál je veden aktivními metodami učení, umožňuje diskuzi opírající se o prostudovanou literaturu, identifikaci obtížných témat a jejich objasnění, uvedení konkrétních příkladů z praxe. Tutoriál si také klade za cíl motivovat studenty k systematickému samostatnému studiu. Studenti mohou využívat ke konzultacím (individuálním a skupinovým) také konzultační hodiny vyučujících určené pro KS.ADistanční studium:Hlavní směry současné psychologie behaviorismus, psychoanalýza, humanistická a transpersonální psychologie, kognitivní orientace v psychologii.Poznávací procesy, řeč.Inteligence, kreativita.Pozornost.Učení, paměť.Emoce, temperament, charakter.Motivace.Psychická regulace.Organizační zajištění:Distanční výuka probíhá formou samostudia opírajícího se o distanční text zahrnující přehlad základních otázek a pojmů a odkazy na další studijní zdroje. Studenti mohou využívat zdroje dostupné v univerzitní studovně a studovně FF OU, také komunikaci s vyučujícím prostřednictvím e-mailu. Na Portálu OU jsou zveřejněny okruhy poznatků požadovaných ke zkoušce.

Získané způsobilosti

Teoretická, komparativní a komunikační

Literatura

PLHÁKOVÁ, A. Učebnice obecné psychologie. Praha : Academia, 2008. PAULÍK, K. Úvod do psychologie. Ostrava : PdF OU, 2006. SMITH, E., NOLEN-HOEKESMA, S. FREDRICKSON, B. Atkinson and Hilgard s introduction to psychology. London : Routlege, 2003. PLHÁKOVÁ, A. Dějiny Psychologie. Praha : Grada, 2008. NAKONEČNÝ, M. Encyklopedie obecné psychologie. Praha : Academia, 2002. Nakonečný, M. Motivace lidského chování. Praha: Academia, 1996. Kern, H. Přehled psychologie. Praha: Portál, 2002. ATKINSONOVÁ, R. L. Psychologie. Praha : Victoria Publishing, 2003. KOVÁČ, D. Psychológiou k metanoi. Bratislava : Veda, 2007. HAYES, N. Psychology an Introductory Text. London: Thomas Nelson and Sons, 1998. Nakonečný, M. Úvod do psychologie. Praha: Academia, 2003. Laucken, U., Schick, A., Höge, H. Úvod do studia psychologie. Praha: ISV, 1999. NAKONEČNÝ, M. Základy psychologie. Praha : Academia, 2004. PAULÍK, K. Základy psychologie, 2.vydání. Ostrava : FF OU, 2003.

Požadavky

Účast v kontaktní výuce, aktivní podíl na diskusi, v níž si studenti mimo jiné procvičí používání odborných termínů a zásady odborné diskuse. Písemná zkouška.

Garant

prof. PhDr. Karel Paulík, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Karel Paulík, CSc.prof. PhDr. Karel Paulík, CSc.