Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Akt. otázky pedagog. a školní psychol. (KPS / NAOPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / NAOPS - Akt. otázky pedagog. a školní psychol., Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět pedagogické a školní psychologie v historickém kontextu, postavení obou oborů v rámci psychologických věd a v rámci školy2. Základní typy psychologických služeb poskytovaných středním školám v ČR3. Hlavní činnosti školního psychologa z věcného a legislativního hlediska4. Školní psycholog v systému školy5. Adaptace žáků na střední školu6. Učitelská profese a role učitele na střední škole a aktuální změny7. Profesionální kompetence středoškolského učitele8. Učení, vybrané teoretické přístupy, autoregulace učení9. Učební a výchovné styly, hodnocení10. Motivace žáků11. Uplatňování technik duševní práce na střední škole12. Školní stres, jeho zvládání a prevence13. Sociální klíma školy a třídy

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o zaměření a uplatnění školní a pedagogické psychologie v podmínkách střední školy. Budou se orientovat v základních problémech žáků i učitelů souvisejících se studiem na střední škole a možnostech jejich řešení a prevence. Absolvování tohoto kurzu rozvine zejména jejich teoretické kompetence jako základ pro aplikaci příslušných poznatků v konkrétních podmínkách.

Literatura

Čáp, J., Mareš, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2007. FONTÁNA, D., BALCAR, K. Psychologie ve školní praxi: Příručka pro učitele. Praha: Portál, 2010. BRAY, M. A. KEHLE, T. J. The Oxford handbook of school psychology. New York: Oxford University Press, 2011.

Vyučující

prof. PhDr. Karel Paulík, CSc.