Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikační dovednosti pro učitele (KPS / NKOMD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / NKOMD - Komunikační dovednosti pro učitele, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

. Funkce komunikace. Komunikační proces.2. Verbální komunikace, komunikační styl.3. Technika kladení otázek, verbální zpětná vazba.4. Naslouchání.5. Rétorika, prezentace.6. Nonverbální komunikace 1.7. Nonverbální komunikace 2.8. Interkulturní rozdíly v komunikaci.9. Manévrování a manipulace. Asertivní komunikace.10. Uplatnění transakční analýzy v komunikaci.11. Demonstrace seminárních prací - hraní rolí, simulace 1.12. Demonstrace seminárních prací - hraní rolí, simulace 2.

Získané způsobilosti

Student získává a rozvíjí schopnosti a dovednosti efektivně komunikovat s žáky a studenty. Napomáhá mu k tomu audiovizuální demonstrace, pozorování a nácvik komunikačních situací. Samostatně (týmově) zpracuje a demonstruje slovník vybrané cílové skupiny. Reflektuje, hodnotí a prohlubuje sebereflexi ve zpětné vazbě. Student zdokonalí své kompetence v následujících oblastech: osobnostně - rozvojové, komunikační, didaktické, metodologické.

Literatura

Höflerová, E., Krohe, P. Komunikační dovednosti. Ostrava: PdF OU, 2003. Mikuláštík, M. Komunikační dovednosti v praxi. Praha: Grada, 2003. SCHNEIDEROVÁ, A., SCHNEIDER, M. Komunikační dovednosti. 2. vydání. FF : OU, 2008. Lechta, V. a kol. Diagnostika narušeného komunikačního procesu. Praha: Portál, 2003. Hurst, B. Encyklopedie komunikačních technik. Praha: Grada, 1994. SCHNEIDEROVÁ, M., SCHNEIDER, M. Metodika výuky komunikačních dovedností na II. St. ZŠ a SŠ z pohledu pedagogické praxe - náměty pro začínajícího učitele. Ostrava: Ostravská Univerzita, 2010. Schneiderová, A. Pedagogická komunikce. Ostrava, OU, 2003. Pease, A. Řeč těla. Praha: Portál, 2001. Hartley, M. Řeč těla v praxi. Praha: Portál, 2003. Boothman, N. Trénink obchodní komunikace. Praha: Portál, 2004. Dupuy, E. Úspěšný dialog. Praha: Portál, 2003.

Požadavky

Povinná účast na seminářích/cvičeních. Zápočet, seminární práce - zpracování seminární práce na vybrané téma a její prezentace, aktivní účast ve cvičeních, písemné zpracování vybraných úkolů a cvičení.

Garant

doc. PhDr. Maria Vašutová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Maria Vašutová, Ph.D.