Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychodiagnostika pro učitele (KPS / NPDG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / NPDG - Psychodiagnostika pro učitele, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Metodologické základy psychologické činnosti a její praktické uplatnění.2. Zásady práce s psychologickými diagnostickými metodami s dětmi a dospělými.3. Základní vlastnosti metod a jejich klasifikace.4. Aktuální trendy v diagnostice.5. Klinické metody (pozorování, rozhovor, anamnéza, analýza spontánních produktů).6. Testové metody.7. Testy inteligence.8. Testy speciálních schopností.9. Testy organických poškození.10. Testy osobnosti I: Dotazníky a inventáře.11. Testy osobnosti II: Projektivní testy.12. Posuzovací a sebeposuzovací škály.13. Psychologický nález.

Získané způsobilosti

Student získá teoretický přehled o psychodiagnostických metodách, které jsou nejčastěji užívány v práci s dětmi a dospělými. Bude schopen adekvátně volit diagnostické metody pro základní výzkumné nebo diagnostické účely, rozumět výsledkům a závěrům zvolených metod. Z hlediska profilových kompetencí student získá především základy výzkumných a diagnostických kompetencí.

Literatura

SVOBODA, M., KREJČÍŘOVÁ, D., VÁGNEROVÁ, M. Psychodiagnostika dětí a dospívajících. Vyd. 2. Praha: Portál, 2009. ŠVANCARA, J. Diagnostika psychického vývoje. Praha : Avicenum, 1989. STANČÁK, A. Klinická psychodiagnostika dospelých. Nové Zámky: Psychprof, 1996. Svoboda, M., Humpolíček, P., Šnorek, V. Psychodiagnostika dospělých. Praha: Portál, 2013. URBÁNEK, T., DENGLEROVÁ, D., ŠIRŮČEK, J. Psychometrika. Měření v psychologii. Praha: Portál, 2011. Standardy pro pedagogické a psychologické testování (APA). Praha: Testcentrum, 2001. ŘÍČAN, P. Úvod do psychometrie. Bratislava : Psychodiagnostické a didaktické testy, 1980. URBÁNEK, T. Základy psychometriky. Brno : PsÚ AV ČR, PÚ FF MU, 2002.

Požadavky

Povinná účast na seminářích/cvičeních. Úspěšné zvládnutí průběžných didaktických testů. Odevzdání písemné práce zaměřené na charakterizování zvolené diagnostické metody a její praktickou aplikaci (teoretická východiska, popis, administrace, vyhodnocení, využití).

Garant

doc. PhDr. František Baumgartner, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. František Baumgartner, CSc.