Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie rodiny (KPS / NPSR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / NPSR - Psychologie rodiny, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

. Výběr, osobnostní kompatibilita partnerů, partnerská interakce.2. Základní pojetí manželského soužití a jeho instrumentální složky.3. Vnitřní, vnější, vývojové a institucionální determinanty manželství.4. Interdisciplinární a systémový přístup k rodině.5. Biologické a historické kořeny rodiny.6. Psychologické a sociologické kořeny rodiny.7. Struktura rodinného fungování8. Dynamika rodinného fungování.9. Vývojový cyklus rodiny a jeho determinanty.10. Přehled modelů rodinného fungování,11. Typologie rodiny, rodinná výchova.12. Poradenské a terapeutické aspekty partnerství, manželství a rodiny.

Získané způsobilosti

Student si osvojí relevantní informace o problematice partnerství, manželství a rodiny a dokáže tyto fenomény analyzovat z hlediska jejich rozhodujících složek. Bude schopen diferencovat mezi normálními a patologickými partnerskými, manželskými a rodinnými jevy a bude se orientovat v tématice partnerského, manželského a rodinného poradenství. Bude schopen samostatně zpracovat psychologickou charakteristiku partnerství, manželství a rodiny s využitím odborné terminologie. Předmět rozvine primární teoretické kompetence a částečně kompetence komunikační.

Literatura

Plaňava, I. Manželství a rodiny. Struktura. Dynamika. Komunikace. Brno: Doplněk, 2000. Plzák, M. Poruchy manželského soužití. Praha: Academia, 1998. Sobotková, I. Psychologie rodiny. Praha: Portál, 2001. Matoušek, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha: Slon, 1993. Mlčák, Z. Vybrané kapitoly z psychologie manželství a rodiny. Ostrava : FF OU, 1996. KLEIN, DM., WHITE, JM. Family theories. An introduction. London : SAGE Publications, 1986. KRATOCHVÍL, S. Manželská terapie. Praha : Portál, 2000. MOŽNÝ, I. Moderní rodina: mýty a skutečnost. Brno: Blok, 1990. KERNBERG, OF. Normální a patologická láska. Praha : Potrál, 1999. PLZÁK. M. Poznání a léčba poruch manželského soužití. Praha, Avicenum, 1973. Gjuričová, Š, Kubička, J. Rodinná terapie. Praha: Grada, 2003. SIMON, FB., STIERLIN, H. Slovník rodinné terapie. Praha : Konfrontace, 1995. ANGELIS, B. Tajemství partnerství aneb hodíme se k sobě?. Praha : Talpress, 1992. Jonesová, E. Terapie rodinných systémů. Vývoj v milánských systemických terapiích. Hradec Králové: Konfrontace, 1996.

Požadavky

Zpracování písemné práce podle instrukcí na zadané téma a úspěšné absolvování písemného testu.

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Mlčák, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Viktória Kopuničová, PhD.