Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe 1 (KPS / ODPB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / ODPB1 - Odborná praxe 1, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student absolvuje 60 hodin odborné praxe v hospitační formě nebo v rámci besed a přednášek představitelů institucí sociálních služeb. Vychází z informací o organizaci praxí, seznamuje se s doporučenými institucemi a s možností kontaktu s nimi, s formami kontroly atd. Vstupní praxe má studenty orientovat v činnostech zařízení zaměřených na různé cílové skupiny, s jejich zvláštnostmi a specifiky týkajících se jejich působnosti. Na případech je student seznamován s pracovními přístupy a postupy, se situací občanů potřebujících pomoc i se situací poskytovatelů pomoci v současné společnosti - s bariérami, systémy, způsoby vzniku těchto institucí, jejich financováním aj. Praxe vede k rozšíření praktických dovedností a informovanosti studentů. Součástí praxe je aktivní účast a příprava v rámci semináře k praxi - metodická příprava na úvodní odbornou praxi a zhodnocení zadaných úkolů. Předpokladem udělení zápočtu je splnění zadaných požadavků - zpracování protokolu praktické přípravy, zařazeného do systému portfolia praktické přípravy podle pokynů vedoucího praxe pověřeného supervizí.Administrativně zabezpečuje a organizačně zajišťuje odborné praxe Centrum pregraduálních praxí OU.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o systému sociálních služeb, o aktuálních sociálních problémech, o možnostech pomoci různým cílovým skupinám. Je seznámen se základními právními a etickými normami uplatňovanými v zařízeních sociálních služeb a jejich kvalitou. Získá vědomosti o přístupech a metodách uplatňovaných v institucích sociálních služeb, získá základ dovedností diagnostických (zejména z práce s dokumentací) i intervenčních.

Literatura

Matoušek, O., Koláčková, J., Kodymová, J. (eds.). Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2005. Čermáková, K., Johnová, M. Zavádění standardů kvality sociálních služeb do praxe - Průvodce poskytovatele. Praha: MPSV, 2002.

Požadavky

Student se seznamuje s institucemi sociálních sužeb, jejich typy, posláním s činnostmi formou hospitací nebo besed s přestaviteli institucí praxe. Při zajišťování individuálních praxí postupuje dle instrukcí zveřejněných Centrem pregraduálních studií na webových stránkách a v tištěné podobě vyvěšených na nástěnce v prostorách katedry. Předpokladem udělení zápočtu je splnění zadaných požadavků - zpracování protokolu praktické přípravy, zařazeného do systému portfolia praktické přípravy podle pokynů vedoucího praxe pověřeného supervizí.K zápočtu student předloží "Protokol praktické přípravy" s požadovanými výstupy, který je zařazen do "Portfolia praxí" jako jeden z podkladů k bakalářské zkoušce. Podmínkou udělení zápočtu je také hodnocení praxe určeným supervizorem z odborného pracoviště.

Garant

PhDr. Marek Schneider, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marek Schneider, Ph.D.