Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychodiagnostiky (KPS / PSDGA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / PSDGA - Základy psychodiagnostiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metodologické základy psychologické činnosti a její praktické uplatnění2. Zásady práce s psychologickými diagnostickými metodami s dětmi a dospělými3. Základní vlastnosti metod a jejich klasifikace4. Aktuální trendy v diagnostice5. Klinické metody (pozorování, rozhovor, anamnéza, analýza spontánních produktů)6. Testové metody7. Testy inteligence8. Testy speciálních schopností9. Testy organických poškození10. Testy osobnosti I: Dotazníky a inventáře11. Projektivní testy osobnosti12. Posuzovací a sebeposuzovací škály13. Psychologický nález

Získané způsobilosti

Student získá teoretický přehled o psychodiagnostických metodách a osvojí si základní praktické zkušenosti s metodami, které jsou nejčastěji užívány v práci s dětmi a dospělými. Bude schopen adekvátně volit diagnostické metody pro základní výzkumné nebo diagnostické účely, rozumět výsledkům a závěrům zvolených metod a na základě použitých technik vytvářet základní hypotézy diagnostických závěrů. Z hlediska profilových kompetencí student získá především základy výzkumných a diagnostických kompetencí.

Literatura

Šnýdrová, I. Psychodiagnostika. Praha: Grada, 2008. SVOBODA, M., KREJČÍŘOVÁ, D., VÁGNEROVÁ, M. Psychodiagnostika dětí a dospívajících. vyd. 2. Praha : Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-566-0.SVOBODA, M. Psychologická diagnostika dospělých. Vyd. 3. Praha : Portál, 2005. Stančák, A. Klinická psychodiagnostika. Bratislava: Psychodiagnostické a didaktické testy, 1982. Švancara, J. Kompedium vývojové psychologie. Praha: státní pedagogické nakladatelství, 1986. URBÁNEK, T., DENGLEROVÁ, D., ŠIRŮČEK, J. Psychometrika. Měření v psychologii. Praha: Portál, 2011. ŘÍČAN, P. Úvod do psychometrie. Bratislava : Psychodiagnostické a didaktické testy, 1977.

Požadavky

Úspěšné absolvování písemné zkoušky, která se skládá z uzavřených a otevřených otázek.

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Mlčák, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeněk Mlčák, Ph.D.doc. PhDr. Zdeněk Mlčák, Ph.D.