Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná psychologie (KPS / PSOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / PSOP - Obecná psychologie, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení předmětu a cílů psychologie, základní metody psychologie.2. Přehled pojetí psychologie v historické perspektivě, základní teoretické směry v psychologii.3. Psychologie v systému věd, členění a náplň psychologických disciplin.4. Základní pojmy obecné psychologie - psychika, vědomí a nevědomí.5. Pozornost, vlastnosti pozornosti, řízené a automatické zpracování informací, spánek.6. Senzorické procesy - charakteristika smyslových orgánů, druhy receptorů, podnětové prahy.7. Vnímání (percepce) - organizace percepčního pole, prostorové vidění, vnímání pohybu. Představy, druhy představ, funkce představ, představy v kognitivních přístupech.8. Učení - druhy učení, klasické a instrumentální podmiňování, sociální učení.9. Paměť - druhy paměti, modely paměti, paměťové procesy, zapomínání.10. Myšlení - druhy myšlení, rozhodování, řešení problémů, inteligence, tvořivost, myšlení a řeč.11. Motivace - pojetí a principy motivace, složky motivace, motivy a jejich druhy.12. Emoce - pojetí, složky emocí, projevy emocí, subjektivní prožitek emocí, funkce emocí.13. Osobnost - základní definice, složky osobnosti, testy osobnosti

Získané způsobilosti

Student se seznámí s hlavními oblastmi obecné psychologie jako teoretické i praktické discipliny. Získá základní orientaci v psychických procesech, stavech a vlastnostech v psychologické terminologii a rámcový přehled v základních metodách psychologické diagnostiky, výzkumu a intervence. Přitom samostatně zpracovává jednu teoretickou koncepci psychických jevů, analyzuje její vědecký přínos a komparuje s dalšími psychologickými koncepcemi. Výsledky prezentuje na semináři a diskutuje s ostatními účastníky. Předmět rozvíjí primární teoretické kompetence, dále kompetence komunikační.

Literatura

HUNT, M. Dějiny psychologie. Praha : Portál, 2000. STERNBERG, Robert J. Kognitivní psychologie. Praha: Portál, 2009. ATKINSONOVÁ, RL ET AL. Psychologie. Praha : Portál, 1999. GILLERNOVÁ, I. a kol. Slovník základních pojmů z psychologie. Praha: Fortuna, 1999. PLHÁKOVÁ, A. Učebnice obecné psychologie. Praha : Academia, 2008. PAULÍK, K. Základy psychologie. Ostrava : OU, 2006. NAKONEČNÝ, M. Základy psychologie. Praha : Academia, 1998. EYSENCK, M. W. KEANE, M. Kognitivní psychologie. Praha : Academia, 2008. Nakonečný, M. Encyklopedie obecné psychologie. Praha: Academia, 1997. Čížková, J. Poznávání duševního života člověka. Olomouc: VUP, 2000. Kern, H. Přehled psychologie. Praha: Portál, 2002. Hoskovec, J. Psychologie. Praha: TRITON, 2002. CARLSON, J. G. Testy k Psychologii Atkinsonové a Hilgarda. Praha: Portál, 2011. Laucken, U., Schick, A., Höge, H. Úvod do studia psychologie. Praha: ISV, 1999.

Požadavky

Zkouška se skládá z písemného testu a ústního zkoušení. Přičemž písemný test bude ohodnocen maximálně 50 bydy a ústní zkouška bude také ohodnocena maximálně 50 body. Výsledná známka z předmětu je součet výsledků písemného testu a ústního zkoušení.

Vyučující

PhDr. Viktória Kopuničová, PhD.