Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poradenství pro zdravotně postižené (KPS / PSPZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / PSPZP - Poradenství pro zdravotně postižené, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky, základní terminologie zdravotního postižení, primární postižení, sekundární změny, speciální potřeby osob s postižením.2. Výskyt a příčiny vzniku zdravotního postižení. Rodina jedince s postižením. Socializace osob s postižením.3. Psychická adaptace na získané postižení a vrozená postižení. Profesní, partnerská a rodičovská role. Sociální význam zdravotního postižení. Sociální postoje k postižení a jeho nositelům. Integrace osob s postižením do společnosti.4. Zraková postižení, psychologická charakteristika osob se zrakovým postižením, péče o ně, poradenská zařízení a instituce.5. Postižení sluchu jako komunikační bariéra, charakteristika osob se sluchovým postižením, péče o ně, poradenská zařízení a instituce.6. Tělesné postižení jako funkční Psychologická charakteristika osob s pohybovým postižením, péče o ně, poradenská zařízení a instituce.7. Tělesné postižení jako estetická odlišnost. Psychologická charakteristika osob s tělesným postižením.8. Mentální postižení. Psychologická charakteristika osob s mentální retardací, péče o ně, poradenská zařízení a instituce.9. Chronická nemoc jako osobní a sociální problém. Péče o klienty s chronickým postižením. Zařízení a instituce pro osoby chronicky, případně exhaustně nemocné.10. Práva osob se zdravotním postižením na národní a mezinárodní úrovni (OSN, EU).11. Východiska a metody poradenství. Financování speciálních potřeb osob s postižením v rámci poradenských institucí.12. Programy komplexní sociální rehabilitace, vzdělávání osob s postižením.13. Stručná charakteristika zařízení zdravotně sociální péče v Moravskoslezském kraji.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni používat pojmy týkající se zdravotního postižení. Pochopí význam pojmů primární a sekundární postižení, chronické nemoci v návaznosti na sociální pomoc a služby. Budou mít základní znalost možnosti vzdělávání osob s postižením. Po absolvování předmětu studenti zvládnou teoretické pojmy, základy právní problematiky studovaného předmětu, budou umět kriticky zhodnotit formy a typy postižení, diskutovat o nich, což by jim mělo poskytnout nezbytný základ pro jejich další působení ve zvoleném oboru studia. Absolvent tohoto studia získá základy následujících profilových kompetencí: 1) teoretické kompetence 2) komunikační kompetence

Literatura

NOVOSAD, L. Poradenství pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním: základy a předpoklady dobré poradenské praxe. Praha : Potrál, 2009. ISBN 978-80-7367-509-7.TITZL, B. Postižený člověk ve společnosti. Praha: Univerzita Karlova, 2000. Vágnerová, M., Hadj-Mousová, Z., Štech, S. Psychologie handicapu. 2. vyd. Praha: Karolinum, 2004. Uzlová, I. Asistence lidem s postižením a znevýhodněním. Praha: Portál, 2010. Doka, K. J. Counseling individuals with life-threatening illness. New York: Springer Publishing Company, 2008. Shames, G. H. Counseling the communicatively disabled and their families: A manual for clinicians. 2nd edition. Florence: Psychology Press, 2006. MULLER, O. a kol. Dítě se speciálními vzdělávacími potřebami v běžné škole. Olomouc: UP, 2001. SVATOŠOVÁ, M. Hospice a umění doprovázet. Praha: Ecce Homo, 1999. Vítková, M. (ed.). Integrativní speciální pedagogika. Integrace školní a sociální. Brno: Paido, 2004. Strnadová, V. Komunikace neslyšících. Liberec: TU, 1996. Makovcová, J. Maminko, nezpívej. Blansko: Miloš Palatka - ALMI, 2009. Vágnerová, M. Náročné mateřství. UK Karolinum, 2009. Novosad, L. Některé aspekty socializace lidí se zdravotním postižením. Liberec: TU, 1997. Konečná, A. Nesviť mi do repráku. Praha: Návrat domů, 2008. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-802-3.Hutař, J. Sociálně právní minimum pro osoby se zdravotním postižením. Praha, Národní rada osob se zdrav.postižením, 2009. HUTAŘ, J. Sociální služby a pomoc v hmotné nouzi. Praha: NRZP, 2007. VÍTKOVÁ, M. Somatopedické aspekty. 2. rozšířené a přepracované vydání. Brno : Paido, 2006. ISBN 80-7315-134-0.MURPHY, R. F. Umlčené tělo. Praha: Slon, 2001. Cardoso, E., Chronister, J. A., Chan, F. Understanding psychosocial adjustment to chronic illness and disability: A handbook for evidence-based practitioners in rehabilitation. New York: Springer Publishing Company, 2009.

Požadavky

Povinná účast na seminářích. Zpracování seminární práce na zvolené téma, prezentace.

Vyučující

doc. PhDr. Helena Záškodná, CSc.