Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie rodiny (KPS / PSRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / PSRO - Psychologie rodiny, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Content1. Vymezení pojmů: rodina, funkce rodiny, typy rodin, poradenství. Historie a současnost práce s rodinou2. Výběr, osobnostní kompatibilita partnerů, partnerská interakce.3. Základní pojetí manželského soužití a jeho instrumentální složky.4. Vnitřní, vnější, vývojové a institucionální determinanty manželství.5. Rodina jako měnící se systém - Struktura a dynamika rodinného fungování. Vývojový cyklus rodiny a jeho determinanty.6. Interdisciplinární a systémový přístup k rodině.7. Biologické a historické kořeny rodiny. Psychologické a sociologické kořeny rodiny.8. a 9. Přehled modelů rodinného fungování (2 hodiny),10. Rodina se zanedbávaným nebo týraným členem. Rodina mladistvého delikventa.11. Sociálně právní ochrana dětí - subjekty, cíle, postupy. Osvojení a pěstounská péče12. Typologie rodiny, rodinná výchova. Rodina a rozvod, rekonstruovaná rodina.13. Poradenské modely v práci s rodinou

Získané způsobilosti

Student si osvojí relevantní informace o problematice partnerství, manželství a rodiny a dokáže tyto fenomény analyzovat z hlediska jejich rozhodujících složek. Bude schopen diferencovat mezi normálními a patologickými partnerskými, manželskými a rodinnými jevy a bude se orientovat v tématice partnerského, manželského a rodinného poradenství. Bude schopen samostatně zpracovat psychologickou charakteristiku partnerství, manželství a rodiny s využitím odborné terminologie. Předmět rozvine primární teoretické kompetence a částečně kompetence komunikační.

Literatura

PLAŇAVA, I. Manželství a rodiny. Struktura. Dynamika. Komunikace. Brno : Doplněk, 2000. Plzák, M. Poruchy manželského soužití. Praha: Academia, 1998. Sobotková, I. Psychologie rodiny. Praha: Portál, 2001. Matoušek, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha: Slon, 1993. Mlčák, Z. Vybrané kapitoly z psychologie manželství a rodiny. Ostrava: FF OU, 1996. Klein, D. M., White, J. M. Family theories. An introduction. London: SAGE Publications, 1986. Dumovský, J., Dytrych, Z., Kratochvíl, S. Manželská terapie. 3. vyd. Praha: Portál, 2000. Možný, I. Moderní rodina. Mýty a skutečnost. Brno, 1990. Kernberg, O. F. Normální a patologická láska. Praha: Portál, 1999. PLZÁK. M. Poznání a léčba poruch manželského soužití. Praha, Avicenum, 1973. Gjuričová, Š, Kubička, J. Rodinná terapie. Praha: Grada, 2003. Simon, F. B., Stierlin, H. Slovník rodinné terapie. Hradec Králové: Konfrontace, 1996. ANGELIS, B. Tajemství partnerství aneb hodíme se k sobě?. Praha : Talpress, 1992. Jonesová, E. Terapie rodinných systémů. Vývoj v milánských systemických terapiích. Hradec Králové: Konfrontace, 1996.

Požadavky

Zpracování písemné práce podle instrukcí na zadané téma a úspěšné absolvování písemného didaktického testu. Písemný test student musí zvládnout minimálně s 50% úspěšností.

Garant

doc. PhDr. Maria Vašutová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Maria Vašutová, Ph.D.