Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie sportu (KPS / PSSPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / PSSPO - Psychologie sportu, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, program.2. Předmět psychologie sportu, její postavení v rámci psychologických disciplín.3. Význam a uplatnění psychologie sportu a používané metody.4. Osobnost ve sportovních činnostech a vliv sportu na psychiku.5. Psychické procesy a stavy ve sportu (poznávání, učení a paměť, emoce a motivace).6. Psychologická analýza sportovních činností.7. Sociální procesy ve sportu.8. Některé problémy školní tělesné výchovy (osobnost učitele tělesné výchovy a žáka).9. Práce se sportovními talenty.10. Psychologické aspekty sportovní výkonnosti.11. Psychologické aspekty sportovní přípravy.12. Psychologické otázky sportovního prostředí (diváci, trenéři, funkcionáři).13. Závěr, aktualizace a rekapitulace základních poznatků.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá základní orientaci v předmětu, teoretických základech, metodách a možnostech uplatnění psychologie sportu Předmět rozvíjí primárně teoretické kompetence, částečně kompetence intervenční.

Literatura

Paulík, K. Psychologie sportu. Ostrava: FF OU, 2006. Tod, D. Thatcher, J., Rahman, R. Psychologie sportu. Praha: Grada, 2010. Slepička, P, Hošek, V., Hátlová, B. Psychologie sportu. Praha: Karolinum, 2009. Aktuální témata ze sportovního tisku. Slepička, P., Kavalíř, P. Fotbalové diváctví jako sociální jev. Česká Kinantropologie, 2003. Slepička, P, Hošek, V., Kobylka. J. Průvodce psychologií sportu. Praha: Aps, 2004. Macák, I. Psychológia športovej úspešnosti. Bratislava: Iris, 1996. Macák, I., Hošek, V. Psychológia TV a športu. Bratislava: SPN, 1987. Slepička, P. Psychologie koučování. Praha: UK, 1991. PAULÍK, K. Psychologie tělesné výchovy a sportu. Ostrava: PdF OU, 1986. Slepička, P., Slepičková, I. Sport z pohledu české společnosti. Česká Kinantropologie 6 (1), 2002. Zrubáková, A., Labudová, J. Vedy o športe. Bratislava: FTVŠ UK, 1998. Bartík, P., Sitár, P. Vybrané kapitoly z fyziológie a psychológie telesnej výchovy. Banská Bystrica: PF UMB, 1997.

Požadavky

Orientace v základních pojmech a otázkách významu, zaměření a uplatnění psychologie sportu. Pro udělení zápočtu je nezbytné zpracování semestrální práce na zadané téma.

Vyučující

prof. PhDr. Karel Paulík, CSc.