Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychometrie a psychodiagnostiky (KPS / PSZPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / PSZPP - Základy psychometrie a psychodiagnostiky, Filozofická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Psychodiagnostika v kontextu dalších psychologických disciplín,historie psychodiagnostiky.2. Kvantitativní vs. kvalitativní přístup z hlediska psychometriky.3. Klinický a psychometrický přístup v psychodiagnostice.4. Základní pojmy teorie měření.5. Charakteristiky psychodiagnostických metod a jejich vztahy.6. Standardizace, normalizace, typy norem.7. Reliabilita, její typy a způsoby jejich zjišťování.8. Validita, její typy a způsoby jejich zjišťování.9. Metody konstrukce psychodiagnostických metod.10. Metody položkové analýzy.11. Nové postupy v psychodiagnostice, teorie položkové odpovědi a adaptivní testy.12. Psychometrické modely.13. Speciální problémy používání psychodiagnostických metod.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o základech psychometrické teorie a jejím využití ve vědeckém výzkumu a praxi. Bude umět se orientovat v publikacích, které pojednávají o výzkumech a byly v nich použity psychodiagnostické metody. Při plánování vlastních výzkumů nadobude způsobilosti pro rozhodování o tom, které metody použít pro získání věrohodných dat. Z hlediska profilových kompetencí student získá především základy výzkumných a diagnostických kompetencí.

Literatura

SVOBODA, M. Psychologická diagnostika dospělých. Vyd. 3. Praha : Portál, 2005. URBÁNEK, T., DENGLEROVÁ, D., ŠIRŮČEK, J. Psychometrika. Měření v psychologii. Praha: Portál, 2011. Šnýdrová, I. Psychodiagnostika. Praha: Grada, 2008. SVOBODA, M., KREJČÍŘOVÁ, D., VÁGNEROVÁ, M. Psychodiagnostika dětí a dospívajících. Vyd. 2. Praha: Portál, 2009. BŘICHÁČEK, V. Úvod do psychologického škálování. Bratislava : Psychodiagnostické a didaktické testy, 1978. ŘÍČAN, P. Úvod do psychometrie. Bratislava : Psychodiagnostické a didaktické testy, 1977. URBÁNEK, T. Základy psychometriky. Brno : PsÚ AV ČR, PÚ FF MU, 2002.

Požadavky

Úspěšné absolvování průběžného testu a zkoušky

Garant

doc. PhDr. František Baumgartner, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. František Baumgartner, CSc.